Nieuwsalert per mail ontvangen

Oud en nieuw in de Alpen?

Sommige wintersporters blijven er voor thuis en sommige wintersporters willen niets liever. Oud en nieuw vieren in het buitenland is en blijft een aparte beleving die je eens in je leven mee gemaakt moet hebben. Onder het genot van een glas champagne in een winters decor met familie en vrienden het nieuwe jaar inluiden. Wat zijn de tradities in de Alpen landen tijdens Oud en Nieuw? In dit artikel zullen wij hier dieper op in gaan.

Oostenrijk en Duitsland:

Oud en Nieuw in Oostenrijk en Duitsland kan op verschillende manier geviert worden. Zo kun je feestvieren tot in de vroege uurtjes, er kan traditioneel met fakkels richting het centrale punt van het dorp gelopen worden of er kan gekeken worden naar spectaculaire vuurwerkshows.

In alle skigebieden wordt er tijdens de jaarwisseling iets georganiseerd om alle toeristen en plaatselijke bewoners met elkaar te verenigen. Het skigebied zorgt om 00.00 uur voor een grote vuurwerkshow, er kan gezamenlijk met een fakkel richting het verzamelpunt lopen, de skileraren van de skischolen verzorgen een fakkeltocht op de piste en worden er spectaculaire skishows gegeven.

Veel Nederlanders kopen vuurwerk in Nederland en nemen dit mee naar de Alpen. Wij adviseren om dit niet te doen, want de politie in Duitsland, Frankrijk, Belgie en Oostenrijk zijn op hun hoede. Naast dat het niet veilig is om vuurwerk tijdens zo een lange rit in de auto te vervoeren, kan het je ook een hoge boete opleveren. Toch zonde om op die manier je vakantie te beginnen.
Het is opvallend dat in Oostenrijk de variatie aan verkooppunten zeer groot is om vuurwerk te kopen. De slager verkoopt naast vleeswaren ook complete vuurwerkpakketten, de bakker verzorgd naast een half gesneden bruin ook sloffen met ‘rotjes’ en de plaatselijke buurtwinkel is omgetoverd tot een complete vuurwerkwinkel. Het is dan ook niet verassend dat je op oudjaar in Oostenrijk de hele dag knallend vuurwerk om je heen hoort. Waar in Nederland veel knalvuurwerk wordt verkocht, is in de Alpenlanden het siervuurwerk populairder. Als de schemering zijn intrede doet wordende bergen prachtig opgelicht door het siervuurwerk.

Met oudjaarsdag zijn alle restaurants overvol en adviseren wij ook om te reserveren. Gedurende de kerstdagen zijn de restaurants over het algemeen rustiger, maar met oudjaarsavond zit alles overvol. Daarnaast kan er uiteraard genoten worden van de traditionele fanfare- en alpenhoornmuziek die in veel skigebieden worden gespeeld. Ben je een echte bikkel dan kun je in Achensee meedoen aan een zwemwedstrijd waarbij je 25 meter moet zwemmen in ijskoud water en de bel moet laten klinken. In Steiermark zullen rond 18.00 uur de pistenbully’s ‘dansend’ over de piste schuifelen.


Het team van Skiinformatie.nl wenst iedereen een goede jaarwisseling toe. Geniet er van en doe voorzichtig, want ook in het nieuwe jaar zullen wij jullie weer voorzien van nieuws, informatie, trends & gadgets, columns en blogs. Mis het niet!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in