Als je onderuit gaat met je ski’s is het wel zo fijn als de bindingen op het juiste moment los gaan. Blijven je ski’s bij een ongelukkige val namelijk vastzitten, dan kun je flinke blessures oplopen. Sportwetenschapper Markus Posch doet onderzoek naar skibindingen en kwam erachter dat de bindingen bij vrouwen vaker niet los gaan bij een ongeval dan bij mannen. Op dit moment onderzoekt hij een oplossing voor het probleem.
Voor elke wintersporter is het van belang dat de bindingen juist ingesteld staan. Een verkeerd ingestelde binding leidt tot problemen. Skispecialisten stellen de ski’s voor iedereen individueel af aan de hand van een vastgelegde ISO-norm. Daarbij speelt de ervaring, de leeftijd, de lengte, het gewicht en de lengte van de skizool van de skiër een rol. Met deze gegevens wordt een zogenaamde Z-waarde bepaald. Deze waarde legt vast wanneer de binding zelfstandig los moet gaan. Als die waarde overschreden wordt moet de binding losgaan om blessures aan het been en met name aan de knie te voorkomen.
Geen onderscheid in geslacht
Bij het bepalen van de Z-waarde wordt echter geen rekening gehouden met het geslacht van de skiër. En dat is bijzonder, kijkende naar de statistieken. Elke tweede vrouw die van de piste gehaald wordt door de pisteredding heeft namelijk een knieblessure, terwijl dat bij mannen ‘maar’ een kwart is. “Vrouwen lopen dus twee keer zo vaak een knieblessure op als mannen. Uit bevragingen onder wintersporters die een knieblessure hebben opgelopen komt naar voren dat bij 80 procent van de vrouwen de binding niet los is gegaan. Bij mannen is dat ‘slechts’ in 60 procent van de gevallen zo”, vertelt de sportwetenschapper.
Waarom dat zo is? Feit is dat via de ISO-norm een man en een vrouw met gelijke skivaardigheid, leeftijd, lengte, gewicht en skizoollengte dezelfde Z-waarde toegewezen krijgen. In zijn onderzoeksproject focust Posch juist op de verschillen tussen man en vrouw. In het laboratorium test hij deze verschillen.
Op zoek naar betere instellingen
De huidige ISO-norm kent een tolerantiegrens van 15 procent, waar skispecialisten op speciale aanvraag al mogen werken. Dat betekent dat de bindingen op dit moment al 15 procent lichter mogen worden ingesteld zonder de ISO-norm te schenden. In zijn onderzoek zoekt Posch uit wat voor effect het heeft als de bindingen bij vrouwen 15 procent lichter ingesteld worden. Als dat enkel positieve effecten heeft, dan kan de uitkomst van het onderzoek al direct toegepast worden in de praktijk. Dat zou dan knieblessures moeten voorkomen of in ieder geval verminderen. Dan moet overigens wel bewezen zijn dat de ski niet te vroeg los schiet en daardoor problemen ontstaan. De resultaten laten nog even op zich wachten, maar interessant is het wel!