Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Onderzoek: recordhoeveelheden sneeuw op de Zwitserse gletsjers

Zwitserse Wallis

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Swiss Glacier Monitoring Network (GLAMOS) meet al jaren de sneeuwhoogtes op de Zwitserse gletsjers. De afgelopen maanden is er iets bijzonders gebeurd. Er is zo veel sneeuw gevallen dat de hoeveelheden nu tot recordhoogtes zijn gestegen. Na twee sneeuwarme jaren is dit een fijne start van het warmere seizoen in het wintersportland.

Swiss Glacier Monitoring Network: 2023/2024

In het nieuwste officiële rapport van GLAMOS staan onder andere de sneeuwhoeveelheden en sneeuwdichtheid. Er is gemeten op 14 verschillende plekken bij gletsjers, gedurende de afgelopen twee maanden. Het rapport heeft één belangrijke conclusie: er is een duidelijke toename te zien van de sneeuwbedekking op de gletsjers in Zwitserland. Sinds begin april is er nog eens heel veel sneeuw gevallen en het sneeuwniveau boven de 1500 meter is hierdoor aanzienlijk gestegen. De omstandigheden waren erg goed voor het behouden en zelfs vergroten van het sneeuwdek op veel gletsjers.

Een paar sneeuwupdates uit april 2024:

Positief nieuws

De afgelopen twee jaren waren rampzalig qua cijfers. De zomers van 2022 en 2023 hebben voor grote ijsverliezen gezorgd. Dit kwam door te weinig neerslag in de winter. Gemiddeld ligt er nu drie tot zes meter meer in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Op veel plekken zijn dit recordaantallen. De cijfers die nu gemeten worden komen overeen met die uit 2019. Uit de gegevens van GLAMOS blijkt dat er over het algemeen een sneeuwoverschot tussen de 12% en 60% op de 14 gletsjers is in vergelijking tot de periode 2010-2020. Het gemiddelde komt uit op 31% meer sneeuw.

Bovengemiddeld veel sneeuw

Er is geen duidelijke trend te zien qua locaties van de sneeuwval bij de onderzochte gletsjers. Er zijn wel een paar weerpatronen te herkennen. Bijzonder was de sneeuwval bij de gletsjers in Ticino en het Engadin, hier zijn nu nieuwe records behaald. Er ligt ook aanzienlijk veel sneeuw op de gletsjers in het westen van Zwitserland en op de noordelijke bergkam van de Alpen. De situatie in het zuiden van Wallis en de centrale Zwitserse Alpen is ook bovengemiddeld, maar niet uitzonderlijk.

Winterseizoen 2023/2024

Tijdens winterseizoen 2023/2024 heeft het eind oktober en in december voor het eerst hard gesneeuwd in Zwitserland. Toen registreerde GLAMOS al grote hoeveelheden. Deze fase werd gevolgd door een zeer milde periode, hierdoor verdwenen de overschotten weer. Van maart tot en met mei was de neerslag bovengemiddeld. Vooral in het zuiden van Zwitserland bleef het maar sneeuwen.

De metingen van GLAMOS

De wetenschappers van GLAMOS voeren jaarlijks doorgaans twee tot drie sneeuwmetingen uit op 50 tot 200 verschillende plekken in Zwitserland. Dit alles om te kijken wat de huidige staat is van de gletsjers in het wintersportland. Ook de sneeuwdichtheid wordt gemeten, om zo te kunnen bepalen of de sneeuw sneller of langzamer dan gemiddeld smelt.

Lees ook: 261 mensen betrokken bij een lawine in Zwitserland dit skiseizoen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in