Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Van hitterecords naar sneeuwval in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Afgelopen weekend is de temperatuur flink gestegen. Een zuidelijke stroming met extreem warme lucht bracht temperaturen tot 30 graden in onder andere Oostenrijk. Een recordtemperatuur voor begin april! Maar, zo snel laat het winterseizoen zich niet verdrijven. Vanaf morgen brengt een koufront sneeuw naar veel regio’s in de Alpen.

Hitterecords in Oostenrijk

In een groot deel van de wintersportlanden voelde het afgelopen weekend als hartje zomer. Door een extreem warme luchtstroom uit het zuiden zijn er verschillende records gesneuveld. ORF meldt dat in Oostenrijk, afgelopen zondag de vroegste warme dag in meetgeschiedenis is gemeten. Op het weerstation Bruck/Mur in Steiermark gaf de thermometer 30 graden aan, 10 dagen eerder dan het vorige record van 17 april 1934. In een gemiddeld jaar stijgt de temperatuur pas vanaf half april naar 25 graden, maar afgelopen weekend hebben 204 van de 278 weerstations een zomerse dag met minimaal 25 graden geregistreerd.

Ook vandaag is het nog erg warm in het Alpengebied. De nulgradengrens ligt rond 3600 meter hoogte en in de dalen stijgen de temperaturen waarschijnlijk weer naar boven de 20 graden.

Maar dan… Sneeuw!

Vanaf dinsdag brengt een koufront verandering in het weerbeeld. Vanuit het westen trekt er een storing richting de wintersportlanden die weer voor een vers laagje sneeuw kan zorgen. De sneeuwgrens zakt flink, naar 1000-1500 meter hoogte. Bizar, als je kijkt naar de temperaturen van vandaag en afgelopen weekend in de skigebieden. Op dinsdag zal het volgens de huidige voorspellingen vanaf de middag/avond gaan sneeuwen in verschillende regio’s.

Waar en hoeveel sneeuwt het?

In de Franse en Zwitserse Alpen valt de sneeuw vooral op dinsdag. Hier kan in de skigebieden nog zo’n 30 centimeter sneeuw vallen, maar wel vooral op hoogte. De meeste voorspelde sneeuwval valt vooral in Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Noord-Italië pas op woensdag. De eerste vlokken dwarrelen hier wel al op dinsdag uit de lucht. Ook hier komt er nog eens een laag van tot 40 centimeter naar beneden. Vooral op de gletsjers en in de skigebieden op hoogte komt er een lekker laagje bij.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in