Nieuwsalert per mail ontvangen

ONDERZOEK: Nederlander ondanks corona graag naar bergen deze zomer

Wintersportredacteur

Van de heer Rutte hebben we nog geen uitsluitsel gekregen over de zomervakantie, maar de Nederlandse en Belgische bergliefhebbers zijn zeer positief over een zomervakantie naar de bergen de komende maanden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Indebergen.nl.

Ondanks corona graag naar de bergen

De bergliefhebbers werden middels een enquête gevraagd of ze op dit moment, of ze nu al geboekt hebben of niet, een vakantie naar de bergen zouden overwegen deze zomer (t/m oktober). Meer dan driekwart van hen zei daarop ja. Een kleine twintig procent van de bergliefhebbers blijft deze zomervakantie liever thuis en gaat helemaal niet op vakantie.

Bijna de helft van de bergliefhebbers geeft aan hun vakantie al geboekt te hebben, 40% nog niet. In iets meer dan tien procent van de gevallen is de vakantie geannuleerd. Aan annuleren van de geboekte vakantie denken de meeste mensen nog niet. Bijna eenderde zegt waarschijnlijk ook met de huidige kennis de vakantie geboekt te hebben.

Vertrouwen in zomerseizoen

De bergliefhebber heeft een groot vertrouwen in het zomerseizoen. Bijna een kwart denkt dat we vanaf juni naar de bergen kunnen en meer dan de helft denkt dat we vanaf juli echt wel weer op zomervakantie naar bergen mogen. Slechts 12,2% zegt pas na augustus weer te verwachten dat we naar de bergen kunnen.

Niet alle landen populair deze zomer

Vanwege het coronavirus zegt een deel van de bergliefhebbers een aantal landen te mijden. Maar liefst 45% van hen zegt deze zomer liever niet naar Italië te gaan om die reden. Ook naar Spanje (38%) en Frankrijk (24%) wordt deze zomer liever niet gereisd vanwege het virus. Toch zegt 45% van de bergliefhebbers geen reden te zien om een bepaald land te mijden.

Andere manier van vervoer en overnachten

De auto wordt deze zomer naar alle waarschijnlijkheid populairder dan andere vervoersmiddelen naar de vakantiebestemming. Meer dan de helft van de bergliefhebbers zegt vanwege het coronavirus sneller dan normaal te kiezen voor het vervoersmiddel. Andere vervoersmiddelen worden minder snel dan normaal gekozen deze zomer. Ook hotels en pension worden door respectievelijk 38,3% en 35,2% minder snel gekozen. Appartementen en chalets worden populairder bij veel mensen.

Weg van drukte

Wordt de invulling van de bergvakantie anders dan normaal? Ongeveer eenderde van de bergliefhebbers gaat vanwege het virus eerder dan normaal wandelen en een kwart zegt sneller dan normaal te gaan relaxen. Wellness en binnen zwemmen zijn deze zomer minder populair dan normaal. Verder geeft bijna zestig procent aan minder snel dan normaal (attractie)parken, dierentuinen etc. te bezoeken en eenderde zegt dat over dagtripjes naar dorpjes en steden.

Veel mensen verwachten dat er toch wel wat gaat veranderen de komende bergvakantie. Vooral afstand houden en het houden aan bepaalde regels worden genoemd als veranderingen.

Vakantiebudget gelijk

De coronacrisis heeft voor meer dan driekwart van de bergliefhebbers geen invloed op het vakantiebudget voor de komende vakantie. Iets meer dan vijf procent zegt meer vakantiebudget te hebben. Bijna tien procent zegt minder te besteden te hebben. Voor de overige tien procent is dat nog niet duidelijk.

Onderzoek onder echte bergliefhebbers

Het onderzoek werd gehouden onder bergliefhebbers, voornamelijk wonend in Nederland en België. Van de deelnemers gaat 91,1% minimaal eens per jaar op zomervakantie naar de bergen en 31,5% zelfs twee keer per jaar of meer. Meer dan 2400 personen deden mee aan het onderzoek naar hun vakantieplannen deze zomer.

Duimen

Ondanks dat wij natuurlijk eigenlijk een wintersportplatform zijn, houden we ook ontzettend van de bergen in de zomer. Wij duimen daarom dat we deze zomer op een veilige en verantwoorde manier reizen naar de Alpen kunnen maken. Tot die tijd kunnen we enkel wachten. Gelukkig wachten de bergen wel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in