Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Onderzoek: Bijna 90% wil ondanks corona gewoon op wintersport in 20/21

Wintersportredacteur

In september openen de eerste skigebieden hun liften en pistes en kan skiseizoen 2020/2021 officieel van start gaan. Maar zit wintersportend Nederland dit jaar überhaupt wel op een skivakantie te wachten? Samen met Snowplaza hebben we daar onderzoek naar gedaan. Ruim 3000 wintersporters hebben meegedaan. Wat blijkt, bijna 90% wil ondanks corona gewoon op wintersport!

Onderzoek wintersport 20/21 boeken

Normaal gesproken boeken de meeste mensen de wintersport na afloop van de zomervakantie. Maar is dit gezien de huidige situatie nog steeds zo? En staat een skivakantie dit jaar überhaupt wel op de planning? Dat wilden we graag eens uitzoeken. Samen met Snowplaza hebben we onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de wintersportplannen van Nederlandse wintersporters voor skiseizoen 2020/2021. Half augustus deelden we de enquête en inmiddels hebben ruim 3000 personen deelgenomen. Hoog tijd om de balans op te maken. De resultaten lees je in dit artikel.

Gewoon op wintersport

Ondanks de huidige coronacrisis geeft 89,5% van de ondervraagden aan gewoon van plan te zijn om dit seizoen te gaan skiën. Sterker nog, 44,2% heeft al geboekt! Wel geeft 63,6% aan later te boeken dan normaal. Voor de meeste mensen hangt dit af van hoe het coronavirus zich de komende maanden ontwikkeld. 16,4% verwacht rond dezelfde tijd als voorheen te boeken, voor 18,7% is de boekingsdatum nog onduidelijk. Zij geven aan nog niet weten wanneer te boeken.

Last minutes populair

Iets meer dan een kwart van wintersportend Nederland (26,6%) is van plan om dit jaar last minute op wintersport te gaan. Zij boeken dus minder dan één maand van te voren. Het tweede kwart (26,9%) boekt 1 tot 2 maanden voor de geplande vakantiedatum. 17,7% boekt 3 tot 5 maanden van te voren en 25,8% weet nog niet wanneer de wintersport plaats zal vinden en wanneer ze zullen boeken. Wederom hangt dit af van de ontwikkeling van het coronavirus, maar ook wat de maatregelen in de skigebieden zijn.

Afwachten

Van alle ondervraagden geeft 10,5% aan dit jaar geen wintersportplannen te hebben. Bij 89,9% van die groep komt dit door het coronavirus. De meeste mensen (76,8%) willen het verloop van het virus eerst even afwachten. Voor 18,8% hangt dit af van gezondheidsredenen en 15% geeft aan te denken dat de skigebieden deze winter dicht blijven. Andere redenen die worden gegeven zijn ‘geen risico willen lopen’, ‘onduidelijke of nog niet bekende maatregelen van skigebieden’, ‘of de après-ski wel opengaat’ en ‘mogelijke drukte’.

onderzoek wintersport 20/21 corona

Kosteloos annuleren of geld terug

Ook vroegen wij welke aspecten dit jaar extra belangrijk zijn bij het boeken van de wintersport. Daaruit kwamen de volgende punten naar voren:

  • Geld terug bij een negatief reisadvies (58,8%)
  • Kosteloos annuleren tot één week voor vertrek (49,6%)
  • Regels en veiligheid in een skigebied (48,6%)
  • De veiligheid in accommodaties (24,6%) en de prijs voor een overnachting (11,3%)

Op de vraag ‘Wat zou je overhalen om je wintersport NU te boeken?’ antwoordde 61,7% ‘kosteloos annuleren’. 28,4% kan geen reden bedenken om nu te boeken, 15,7% kan overtuigd worden door een goede aanbieding en 10,3% door extra (vroegboek)korting.

Laagseizoen populair

Voor 66,1% heeft het coronavirus geen invloed heeft op wanneer hij of zij van plan is te gaan. 33,9% is van plan de reisperiode hierop aan te passen of om nog even te wachten met plannen. De meeste mensen (41,7%) kiezen voor een wintersport in het laagseizoen (januari/begin februari). 22,4% voor de voorjaarsvakantie, 16,8% voor maart/april en 13,6% voor de kerstvakantie. Wel belangrijk om te vermelden: 50% van de ondervraagden is 50 jaar of ouder. Deze doelgroep is in veel gevallen niet afhankelijk van de schoolvakanties. De populariteit van het laagseizoen valt hierdoor te verklaren.

Wat geven we uit?

Het wintersportbudget verandert voor de meeste ondervraagden niet (90,1%). Een klein percentage (3,7%) is zelfs van plan aankomende winter meer geld uit te geven, terwijl 6,2% aangeeft minder te besteden.

Waar gaan we heen?

Ruim een kwart van wintersportend Nederland gaat elk jaar naar hetzelfde skigebied (26,5%). Ook leuk om te weten is dat 23% de ervaringen van anderen sterk laat meewegen bij de keuze van de bestemming. Een kwart zoekt de wintersportbestemming via google en ongeveer eenzelfde deel gebruikt daarbij ook websites van skigebieden en VVV’s. 19% oriënteert zich via Snowplaza en 14% doet dit via Skiinformatie.nl. Boeken gebeurt veelal rechtstreeks bij accommodaties (48,2%). Ook doen veel mensen dit via een reisorganisatie (23,2%).

Op de piste in Gurgl

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in