Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Off-piste skiers slecht voorbereid op pad

Wintersportredacteur

De afgelopen jaren heeft het off-piste skien en snowboarden flink aan populariteit gewonnen. De spectaculaire beelden op het internet en de toegenomen technologie van het materiaal, doet mensen besluiten om het risico buiten de geprepareerde piste op te zoeken. Het is allemaal prachtig die beelden, maar uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (KFV) is gebleken dat merendeels weinig of geen kennis heeft van de gevaren en zonder geschikte uitrusting op pad gaan. Verontrustend nieuws, want er liggen veel gevaren op de loer.

Off-piste skien is momenteel echt een trend onder de wintersporters. Met de komst van de kleine camera’s (GoPro) zie je dat steeds meer mensen off-piste beelden willen vastleggen om deze vervolgens uitgebreid te delen op Social Media. Het onderzoek van KFV laat schokkende beelden zien en komen tot de conclusie dat er drastisch iets moet gebeuren om iedereen te wijzen op de enorme gevaren buiten de piste.

In totaal deden er 600 mensen mee met het onderzoek en meer dan 300 deelnemers wist niet de verschillende lawine niveaus op te noemen en hoe te handelen bij een lawine. Opmerkelijk was dat zelfs meer dan de helft dacht dat de mobiele telefoon met tracking dezelfde werking heeft als een lawinepieper. Deze groep wist dan ook niet om te gaan met de lawinepieper.

Wij adviseren om nooit buiten de piste te gaan. Kies je er wel voor om dit risico te nemen, zorg dan dat:

  • Ja altijd op pad met ervaren mensen gaat.
  • Je iemand bij je hebt die het gebied kent.
  • Je nooit alleen buiten de piste gaat.
  • Je een lawine cursus hebt gevolgd
  • Je in geval van nood altijd alarmnummers kunt bellen
  • Je een lawine uitrusting bij je hebt.

Doe voorzichtig en neem geen onverantwoorde risico’s.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in