Nieuwsalert per mail ontvangen

Off-piste skien in skigebied Chamonix?

Bij binnenkomst in het prachtige stadje Chamonix in Frankrijk merk je al meteen een levendige sfeer. Een stad met een rijke historie, omringd door grote massale gebergtes met gletsjers zorgt er voor dat je in een compleet andere wereld beland. Het skigebied beschikt over circa 160 km geprepareerde pistes, maar beschikt voor freeriders ook over het ruime aanbod van off-piste routes. Een van de bekendste off-piste routes waarbij een gids verplicht is, begint boven aan de kabelbaan Aiguille du Midi. Om de drukte te ontlopen is het verstandig om op tijd te boeken voor de kabelbaan. De Aiguille du Midi is met 3.842 meter een van de hoogste bergtoppen in het Montblancmassief waar je als wintersporter vanaf kunt skiën. De kabelbaan was bij de bouw in 1955 de hoogste kabelbaan in de wereld. Wat maakt deze route vanaf de Aiguille du Midi zo spannend en uniek en welke off-piste routes zijn er nog meer in Chamonix?

Het traject dat de kabelbaan aflegt bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint in het dorp Chamonix ter hoogte van 1.035m en eindigt op de Plan d’Aiguille (2.317m). Daarna vervolgt het traject met een spannende tocht waarbij de lift ondersteunt wordt door maar twee grote pilaren. Het tweede traject eind op de noordelijke piek ter hoogte van 3.777 meter. Dichter bij de Mont Blanc zonder te klimmen is niet mogelijk.

Vanaf het midden station is er de mogelijkheid om twee off-piste routes te nemen. Deze routes zijn niet vanaf het begin duidelijk aangegeven. Om die reden is het te adviseren om met een gids op stap te gaan die het gebied kent. Bij hevige sneeuwval of dooi wordt het ook sterk afgeraden om de routes te nemen in verband met lawine

Veel wintersport liefhebbers komen elk jaar terug naar Chamonix voor het off-piste skiën. Met brede pistes met verse powder, uitgebreide bossen waar tussen geskied kan worden en prachtige ambiance van het Mont Blanc massief maken dit de ideale locatie voor de powder skiër of snowboarder. Er wordt dan ook duidelijk aangegeven door het skigebied dat off-piste skien op geheel eigen risico is. Er wordt nadrukkelijk aangegeven dat er een schep meegenomen moet worden, lawine piepers aanwezig moeten zijn en een persoon met ervaring bij die groep aangesloten moet zijn.

Ondanks dat er geen routes voor off-piste op de kaart staan, heeft Chamonix wel 4 off-piste routes aangegeven:

Le Brévent Off Piste 

De off-piste route van Brévent is de dichtsgelegen bij Chamonix. Deze route is geschikt voor zowel gevorderde als vergevorgerde off-piste skiers. De route beschikt over blauwe, rode en zwarte gedeeltes. De uitzichten over de uitgestrekte vallei zijn indrukkenwekkend te noemen. Door de goede ligging kan er in het hoogseizoen tot laat in de middag genoten worden van de zon.

La Flégère Off Piste
Deze route beschikt over zowel steile als vlakke stukken off-piste. De zuidelijke kant van de route maakt het skien in het voorjaar ideaal. Zorg dat je op het juiste tijdstip vertrekt, want in de ochtend heb je te maken met harde ijzige sneeuw en aan het einde van de dag ‘pap’ sneeuw. Een gids is voor deze route noodzakelijk, omdat het lastig is om weer terug te komen in Chamonix.

Grands Montets Off Piste
Deze off-piste route staat bekend als de Eredivisie onder de off-piste liefhebbers. Hier dient ook rekening gehouden te worden met mensen die onder aan de route aan het skiën zijn. Bij het veroorzaken van een lawine bovenaan kunnen de off-piste skiers beneden gedupeerd worden.

Le Tour/Balme Vallorcine Off Piste
Onder aan de lift zijn er verschillende mogelijkheden om off-piste routes te nemen. Deze zijn makkelijk te bereiken en zorgen er voor dat je elke keer weer onder aan de lift eindigt.
Naar Zwitserland skien is met deze off-piste route mogelijk. De piste brengt je door bossen, diepe kommen en de route eindigt bij een waterbasin. Vanuit dat punt moet er gewandeld worden naar het dorp.

Aiguille du Midi Off Piste
Een van de bekendste off-piste routes is de Vallee Blanche. De route heeft een lengte van 20 km en start boven aan de Aiguille du Midi (3.777 meter).

Bij alle skiroutes is het huren van een professionele skigids aan te raden.

Om af te sluiten nog even het promotiefilmpje van Chamonix:

 

Bron: Chamonix.net 

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in