Nieuwsalert per mail ontvangen

Nostalgie: opening van skibaan in Soesterberg

Een borstelbaan of indoor skihal is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Zodra menig wintersporter ‘Landgraaf’ hoort, gaat er een lampje branden. Toch was dat ongeveer 40 jaar geleden nog niet zo vanzelfsprekend. In 1977 opende de toen grootste skibaan in Soesterberg. 

Skiën was op dat moment al razend populair en Soesterberg was niet de eerste faciliteit waar men kon oefenen voor een wintersport in de Alpen. In Londen was er zelfs een aantal jaar eerder een indoor borstelbaan geopend. Het bijzondere aan de skibaan in Soesterberg was dat dit op dat moment de grootste borstelbaan was in Nederland. Het voordeel van de borstelbaan was dat het niet snel kapot ging en je niet hoefde te wachten tot er sneeuw was gevallen.

Opening

De baan werd feestelijk geopend. Skileraren uit Oostenrijk en Zwitserland waren de eerste die de baan mochten betreden. Zoals je op de video kunt zien, was de manier van skiën toen wel heel anders. Tijdens de opening was er ook een demonstratie van de destijds Europees Kampioen ski-acrobatiek, een sport die we nu niet zo veel meer tegenkomen. Ski acrobatiek ofwel acroski is eigenlijk een soort mix tussen ballet, kunstschaatsen en skiën. Een spektakel om naar te kijken.

De baan op

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat je een lift pakt om boven aan de berg te komen. Over het algemeen zie je niemand voor zijn lol de berg op wandelen. Op de skibaan in Soesterberg kon je kiezen. Er was een sleeplift, maar voor de echte sportievelingen was er de mogelijkheid om de 85 meter te voet af te leggen. Daar was de baan immers groot genoeg voor.

Anno 2017

Veertig jaar later zijn we nog steeds gek op wintersport. De skibaan in Soesterberg ligt er ook nog altijd. Het is niet meer de grootste skibaan, maar het is in de loop van de tijd wel uitgegroeid tot een skicentrum met vijf banen van een verschillend niveau.

In Nederland is er een tal van skibanen waar je goed kunt oefenen. Het is immers één van de beste manieren om je voor te bereiden op je vakantie in de sneeuw en de juiste techniek weer even op te frissen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in