Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Noodweer in de Alpen: miljoenen euro’s schade door extreme hagelbuien

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Noodweer zet delen van de Alpen en Duitsland al enkele dagen op z’n kop. Als je foto’s van de afgelopen dagen bekijkt, lijkt het in sommige gebieden eerder herfst of winter dan zomer. Extreme hagelbuien, harde windstoten, hevige regenbuien en onweer houden al enkele dagen huis en zorgen voor veel problemen.

De schade aan huizen, gebouwen en gewassen is enorm en verzekeringsmaatschappijen hebben de eerste schattingen qua schadebedragen inmiddels bekendgemaakt. Op vrijdag begon de ellende en voorlopig lijkt er ook nog niet echt een einde aan te komen.

Miljoenen euro’s schade voor Oostenrijk

In Oostenrijk was het de afgelopen dagen vrij rustig, maar daar kwam gisteren aan het eind van de dag verandering in. Delen van Salzburg en Opper-Oostenrijk zijn gisteravond en vannacht zwaar getroffen door extremen hagelbuien. Hagelstenen van wel meer dan vier centimeter groot hebben flink wat schade aangericht aan huizen, gebouwen en de landbouw. In korte tijd kleurden meerdere regio’s wit en moest zelfs de winterdienst uitrukken om de wegen weer begaanbaar te maken voor het verkeer.

De totale schade voor Salzburg en Opper-Oostenrijk wordt nu al geschat op meer dan 22 miljoen euro, maar het einde is nog niet in zicht. Ook vandaag en vannacht zijn er nog enkele hevige buien voorspeld in het land.

Chaos in Zwitserland en Duitsland

Sinds vrijdag is het een behoorlijke chaos in Zwitserland. SRF meldt dat een paar minuten hagel al kan resulteren in miljoenen euro’s schade aan voertuigen, gebouwen en de landbouw. Bij de Versicherung Schweizer Hagel, een speciale hagelverzekering, zijn 30.000 landbouwbedrijven aangesloten. De schade door de stormen en hagelbuien die sinds vrijdag over het land razen, wordt nu al geschat op 18 miljoen frank. Ook andere verzekeringsmaatschappijen melden grote schadebedragen. Zo verwacht Allianz Suisse een bedrag van ruim 30 miljoen frank voor nu al 8000 claims.

Diverse Duitse media berichten dat de situatie onwerkelijk is. In Beieren komt de regen en hagel regelmatig met bakken uit de hemel. De situatie lijkt ook nog niet echt te verbeteren, zeker aangezien het vandaag ook flink kan waaien met windstoten tot wel 100 km/u.

Boeren hard getroffen

Veel boeren zijn slachtoffer geworden van het noodweer. De zomerse gewassen zijn niet bestand tegen harde stormen en hevige regen- en hagelbuien. En dit komt bovenop de problemen van april, toen het veel te koud was en aanhoudende vorst de gewassen teisterde. Veel gewassen, fruitbomen en wijnranken zijn beschadigd geraakt door de grote hagelstenen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in