Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Noodweer zorgt lokaal voor winterse beelden én overlast

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Hagelstenen zo groot als pingpongballen, liters regen, overstromingen en ga zo maar door. Niet alleen bij ons was het de afgelopen dagen chaos, ook in de Alpenlanden was er sprake van noodweer. Op vrijdag al veroorzaakten zware stormen en regenbuien veel schade in Zuid-Tirol. In Zwitserland konden automobilisten gisteren niet op tijd wegkomen toen een viaduct onder water kwam te staan en in sommige Duitse steden leek het meer winter dan zomer.

De brandweer heeft met regelmaat moeten uitrukken en inmiddels stromen de meldingen van schade door het noodweer binnen.

Overlast door hagel

Diverse Duitse dorpen en steden kregen gisteren te maken met hevige hagelbuien. Niet met kleine hagelsteentjes, maar ijsballen zo groot als pingpongballen. In sommige gebieden leek het gisteravond meer winter, dan zomer. Er moesten zelfs sneeuwruimers aan te pas komen om de wegen weer begaanbaar te maken. In het Duitse plaatsje St. Blasien vlakbij het bekende Feldberg was het zelfs zo hevig dat er veel schade is ontstaan aan huizen en andere gebouwen. Putten raakten hier verstopt, waardoor meerdere kelders volliepen. De brandweer heeft er de afgelopen uren niet stilgezeten.

Noodweer in Zwitserland

Ook in Zwitserland hebben regen en hagel voor veel overlast gezorgd. Blick heeft een aantal beelden gedeeld van een treinstation dat binnen enkele minuten onder water en vol hagelstenen stond, ook van twee auto’s die niet meer uit een viaduct konden rijden, omdat het volstroomde met water. Er zijn de afgelopen uren ontzettend veel meldingen gedaan bij de politie en andere hulpdiensten.

Wisselvallige, maar ook zeer zomerse week

Het is nog niet helemaal gedaan met het slechte weer. Meteonieuws meldt dat het in Zwitserland tot en met vrijdag wisselvallig blijft met een combinatie van zon, buien en onweer. Lokaal met heftige uitschieters. De Duitse Weerdienst (DWD) gaf vanochtend vroeg nog een waarschuwing af. Daar regent het nu vooral in het oosten, maar al snel trekken er hevige regen- en onweersbuien over het zuiden. Meteo France laat vooral in het noorden buien en onweer zien, maar richting het zuiden word het steeds zonniger. In het noorden van Oostenrijk is het nu nog bewolkt, maar hier klaart het langzaam op. Alleen in de bergen is er kans op hevige regen- en onweersbuien. Verder is het er, net zoals in Italië, overwegend zonnig, warm én zomers.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in