Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Nog altijd veel huishoudens zonder stroom door gigadump

Wintersportredacteur

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er de afgelopen dagen ontzettend veel sneeuw gevallen is in de Alpen. Met name Osttirol, delen van Karinthië en Noord-Italië hebben het zwaar te verduren gekregen. Meters sneeuw zijn hier gevallen en daarmee zijn meerdere neerslagrecords verbroken. Al die sneeuw heeft voor flink wat chaos gezorgd en nog altijd zitten veel huishoudens zonder stroom.

De gigantische sneeuwhoeveelheden zijn een enorme last voor de bomen. Velen kunnen het gewicht niet aan en bezwijken onder de druk van de sneeuwmassa’s. Een aantal hiervan is op elektriciteitskabels gevallen, waardoor meerdere huishoudens al dagen geen stroom hebben.

Veel huishoudens zonder stroom

Alle omgevallen bomen hebben flink wat schade aan de elektriciteitskabels aangebracht. Sinds zondag zitten veel huishoudens zonder stroom. In delen van Oostenrijk (Ötztal, Karinthië en Osttirol), maar ook in de getroffen gebieden in Noord-Italië, waaronder Zuid-Tirol. Vanochtend zaten er in Osttirol nog 1500 huishoudens zonder elektriciteit. Vooral in het Lesachtal, Tauerntal en Villgratental zijn er problemen met de stroomvoorzieningen. Er wordt keihard gewerkt om iedereen zo snel mogelijk weer van stroom te voorzien. Dat is alleen een lastige klus, omdat er vaak eerst helikoptervluchten moeten worden uitgevoerd om de lawinesituatie ter plaatse te beoordelen. Het lawinegevaar is nog altijd hoog en veel gebieden zijn door de gigantische sneeuwhoeveelheden moeilijk te bereiken.

Man zwaargewond door stroomwerkzaamheden

Op dit moment zijn er alleen al 170 monteurs werkzaam in Osttirol om alle huizen weer van stroom te voorzien. Eén van hen, een 50-jarige man, is gisteren zwaargewond geraakt toen hij bezig was met herstelwerkzaamheden aan een hoogspanningsmast. De monteur was samen met zijn collega bezig met een reparatie, toen één van de kabels in zijn gezicht sloeg. Na een reddingsactie door de brandweer en bergreddingsdienst is de monteur uiteindelijk overgebracht naar het ziekenhuis in Lienz. Zijn toestand is gelukkig stabiel.

De rust keert langzaam terug

Gelukkig is het voor de getroffen gebieden voorlopig weer even gedaan met de sneeuw. Gisteren viel er lokaal nog een flinke bak naar beneden, maar vandaag keert de rust langzaam terug. Het blijft koud, maar de eerste zonnestralen weten later vandaag weer door het dikke wolkendek te prikken. Fijn voor de inwoners, hulpdiensten en sneeuwruimers. Dat maakt alle werkzaamheden toch een stuk makkelijker!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in