In de afgelopen jaren zijn de gletsjers ontzettend hard gesmolten. Dit jaar ligt er in Oostenrijk zelfs 25% minder sneeuw op de gletsjers dan normaal. Een zorgwekkende ontwikkeling is het zeker. Maar kan die ontwikkeling worden tegengegaan? De Nederlandse hoogleraar Hans Oerlemans en zijn team denken van wel. Of hun bijzondere methode werkt wordt nu getest in Zwitserland.
Afdekken met folie
Om het smelten van de gletsjers tegen te gaan wordt over de hele wereld gepoogd een effectieve methode te vinden. Een van de meest gangbare methodes om het smelten van de gletsjers tegen te gaan – of in ieder geval te vertragen – is het afdekken van de gletsjers met speciale reflecterende folie. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed op de Diavolezza gletsjer, waar in mei de gletsjer wordt afgedekt om na de zomer een goede laag over te houden om op te skiën. Het onderzoeksteam in Zwitserland heeft echter een andere methode bedacht die volgens berekeningen zou moeten slagen.
Kunstsneeuw opspuiten
De methode van Oerlemans houdt in dat er met sneeuwkanonnen sneeuw wordt opgespoten om zo de gletsjer te beschermen tegen de gletsjersmelt. De opgespoten sneeuwlaag reflecteert het zonlicht en beschermt zo het ijs eronder. Het doel: de Morteratsch Gletscher helpen. Die gletsjer verliest zo’n 30 tot 40 meter per jaar. Zo gemakkelijk als het klinkt is het project echter niet. In normale skigebieden heb je namelijk leidingen liggen voor sneeuwkanonnen, maar op de gletsjer liggen die niet. Voordat er sneeuw opgespoten kan worden op de gletsjer moet er nog aardig wat aan de infrastructuur gesleuteld worden.
Nog daarvoor moet eerst maar eens bewezen dat de methode van Oerlemans werkt en of de berekeningen kloppen. Om dat te testen wordt begonnen met een pilot (die zo’n €100.000 kost) op een kleine gletsjer aan de voet van de Diavolezza gletsjer. En ook al verlopen de testen goed, dan betekent dat niet meteen dat de reddingsoperatie van start gaat. Die zou namelijk meerdere miljoenen kosten en er zouden wel 4.000 sneeuwkanonnen mee gemoeid zijn.
Mocht je denken dat dit een grap is, helaas. Als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht is Oerlemans een gerespecteerd wetenschapper met tientallen jaren ervaring op het gebied van gletsjers. In 2010 werd hij geridderd.
Uit de oude doos
Oerlemans is overigens niet onbekend op de Morteratsch gletsjer. Twee jaar geleden kwam hij nog in het Zwitserse nieuws met een ander bijzonder optreden. Een optreden als muzikant.
https://vimeo.com/134289790