Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Nederlanders welkom in Oostenrijk deze zomer

Wintersportredacteur

Goed nieuws vanuit Oostenrijk. Donderdagmiddag heeft de Oostenrijkse bondskanselier in een persconferentie aangekondigd dat het toerisme in Oostenrijk stap voor stap weer opgestart kan worden. In een toerismeconferentie donderdagochtend vertelde hij dat ook Nederlanders welkom zijn deze zomer.

Van onze eigen minister-president hebben we deze week nog geen goed bericht gekregen wat betreft de vakantieplannen, maar vanuit Oostenrijk komt hoopvol nieuws. Bondskanselier Sebastian Kurz hield gisteren een persconferentie over het toerisme in Oostenrijk, waarbij hij heel positief gestemd was over vakantievieren in Oostenrijk deze zomer.

Sneller dan in andere landen

Het toerisme en de vrijetijdsmarkt maken samen vijftien procent van het Bruto Binnenlands Product van Oostenrijk uit. Daarmee is het een heel belangrijke markt voor het land en is het des te beter nieuws dat dit stap voor stap opgestart kan worden. Kurz: “De verspreiding van het coronavirus is een medische en economische uitdaging voor de hele wereld. Het treft de hele economie keihard en sommige branches zelfs bijzonder hard. Alles wat met internationaliteit, reizen, toerisme en horeca te doen heeft, is bijzonder hard getroffen. En omdat dit zo is, is het bijzonder goed nieuws dat we het infectieaantal zo laag hebben gekregen en dat deze branches zelfs sneller kunnen opstarten, dan in andere landen.”

Maximale zekerheid

Kurz geeft aan blij te zijn dat ze Oostenrijkse, maar ook buitenlandse gasten uit ‘veilige’ landen, de mogelijkheid kunnen geven om met maximale zekerheid en maximaal plezier van een vakantie te laten genieten. Om dit te kunnen garanderen, worden er in het toerisme allerlei maatregelen getroffen. Uiteraard is afstand houden belangrijk en ook gelden er regels die bij ons in de horeca ook van toepassing zijn. Een ander belangrijk punt is dat medewerkers die in direct contact met klanten staan, zich regelmatig kunnen testen op het virus. Zo kunnen ze voorkomen andere mensen te besmetten met het virus. Dit veiligheidsconcept moeten gasten zekerder vakantie kunnen vieren, dan in bijna elk ander land ter wereld.

Grenzen Oostenrijk

Kurz gaf in de vragenronde van de persconferentie antwoord op de vraag: “hoe zit het met de grenzen?” Daarbij zei hij in gesprek te zijn met veel landen. Voor de landen Duitsland, Liechtenstein en Zwitserland gaan de grenzen helemaal open vanaf 15 juni. Met landen ten oosten van Oostenrijk verwacht Kurz volgende week een overeenstemming te bereiken. Met de zuidelijk gelegen landen Italië en Slovenië is ook contact. Afhankelijk van de infecties in die landen, worden uiteindelijk ook beslissingen genomen in de toekomst.

Nederlanders welkom in Oostenrijk

In de toerismeconferentie op donderdagochtend beantwoordde Kurz de vraag of de Oostenrijkse hotellerie ook Nederlandse gasten mag verwelkomen. Zijn antwoord was heel duidelijk. “Wat Nederland betreft: vanaf 15 juni zijn de grenzen open en kunnen Nederlanders direct naar Oostenrijk of via Duitsland naar Oostenrijk komen.”

Reisadvies en verzekering

Wat voor Nederlanders alleen wel erg belangrijk is, is het reisadvies van onze regering. Helaas zijn op dit moment alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland toegestaan. Vakantie hoort daar dus niet bij. Hoewel het reisadvies niet bindend is, gaan verzekeringsmaatschappijen verschillend om met het advies. De ANWB zegt over hun reisverzekering bijvoorbeeld dit. “Ja, je bent gewoon verzekerd voor de door jou afgesloten dekkingen op de reisverzekering. Uiteraard raden wij je aan om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.”

De FBTO zegt wat anders: “Alleen verzekerd als: tijdens het boeken van de reis was er nog geen negatief reisadvies.” De twee hoogste schalen van het reisadvies worden ook wel ‘negatief reisadvies’ genoemd en op dit moment geldt daarmee een negatief reisadvies. Kortom: iets om rekening mee te houden als je toch al plant om op vakantie te gaan naar Oostenrijk deze zomer.

Verder kunnen we natuurlijk enkel hopen dat het zo goed gaat met de cijfers van het coronavirus dat de regering het reisadvies snel bijstelt. Nog voor de zomer graag!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in