Nieuwsalert per mail ontvangen

Naamswijziging voor Bad Hofgastein

Klinkt de naam Hofgastein jou ook een beetje raar en bekend tegelijkertijd in de oren? Dit is niet zo gek gezien dit geen nieuwe plaats is maar de nieuwe naam voor het dorp Bad Hofgastein. De nieuwe naam moet verwarring met de omheen liggende dorpen in het Gasteinertal voorkomen. Bad Gastein en Dorfgastein zouden namelijk te veel op de huidige naam van het dorp lijken.

Niet de eerste naamswijziging

Vreemd genoeg is het niet de eerste naamswijziging die in het Gasteinertal plaats vindt. Het lijkt bijna een soort traditie te zijn. Wanneer je ongeveer 20 jaar geleden teruggaat in de tijd heette Bad Gastein nog Badgastein. Deze naamswijziging werd toen om toeristische redenen gedaan.

Op internet zouden namelijk meer jonge mensen zoeken naar Gastein wat bekend is door haar thermale water. In plaats van Bad, gezien dit woord vaak negatief naar voren komt. De naamswijziging zou moeten zorgen voor meer toeristen.

Marketingstunt

Dit keer is niet Bad Gastein aan de beurt, maar het naastgelegen Bad Hofgastein. Deze gooit het woord Bad helemaal in de ban. Ook dit dorp voert een wijziging door om meer toeristen naar het dorp te trekken, het is dan ook puur een marketingstrategie. Door de nadruk op Hofgastein te leggen wordt de plaats voor de toeristen benadrukt en dit zou een positief effect moeten hebben. Of dit ook daadwerkelijk zo is, zal nog moeten blijken. De officiële naam verandert overigens niet, enkel de naam die als reclame-uiting gebruikt wordt.

Lokale bevolking

De lokale bevolking is overigens niet zo blij met de naamswijziging. Zij vrezen dat de naamswijziging zorgt voor het wegvallen van het traditionele imago van het dorp dat bekend staat om haar spa en badplaats. Of dit imago daadwerkelijk zal verdwijnen zal de toekomst moeten uitwijzen.

Meer marketingstunts

Niet alleen het Gasteinertal doet bijzondere marketingstunts om meer toeristen te trekken. Ook in Zwitserland kunnen ze er wat van. Hier maken ze geen gebruik van een naamswijziging, maar van een bijzondere prijs voor de skipas. 4 grote skigebieden hebben hier namelijk de handen ineen geslagen om een seizoenskaart voor 666 kilometer aan pistes aan te bieden voor 666 CHF aan te bieden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in