Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Met de auto op wintersport? Denk aan de volgende dingen

© Skiinformatie

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Wat een heerlijk vooruitzicht: schitterende vergezichten met witte bergtoppen, keihard op je ski’s naar beneden sjezen en een dampende kop glühwein toe. En ga je met de auto op wintersport, dan is het feest compleet. Je bepaalt je eigen vertrektijden, je kunt zoveel bagage inpakken als je wilt en je gehele vriendengroep of gezin kan in één auto mee. (De wegwerkzaamheden en files denken we voor het gemak maar even weg). Het vraagt wel even wat planwerk. Winterbanden en sneeuwkettingen? Vignetten en tolwegen? Een betrouwbare autoverzekering met pechhulp in het buitenland? Hier moet je aan denken als je met de auto op wintersport gaat!

Veilig de weg op: van winterband tot pechhulp

Praktische zaken eerst. Ga niet zonder winterbanden of sneeuwkettingen op pad. In veel landen is zelfs het verboden om in de winter op zomerbanden te rijden omdat je dan minder grip hebt. De remweg is langer en je auto kan gemakkelijker in een slip raken. Hartstikke gevaarlijk! Een set startkabels, gevarendriehoek en een veiligheidshesje kunnen ook goed van pas komen. Ook je auto verzekeren met pechhulp in het buitenland moet je niet vergeten te regelen.

Je moet er niet aan denken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je pech of een ongeval krijgt. Of dat je auto wordt gestolen. Het is prettig om te weten dat je dan ter plaatse hulp krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van vervangend vervoer van je auto of jullie zelf. Of kunt rekenen op een vergoeding van een ongeplande hotelovernachting. Ook een rechtsbijstanddekking kan een goede keuze zijn.

Je ontkomt er niet aan: vignetten en tolwegen

In veel landen wordt op belangrijke snelwegen tol geheven. In Oostenrijk en Zwitserland betaal je deze met behulp van een vignet. In Italië en Frankrijk bij een tolpoortje, gewoon met cash of betaalpas. Goede voorbereiding is het halve werk: probeer vignetten bijvoorbeeld al voor je vakantie online te bestellen. Tegenwoordig ook in digitale vorm beschikbaar! Scheelt weer gedoe met je voorruit. Heb je een oudere auto? Bekijk dan ook of jouw auto nog welkom is in bepaalde milieuzones en regel indien nodig een milieusticker.

Antivries-tips

Op wintersportvakantie is het als het goed is hartstikke koud. Het is daarom wijs om antivries- ruitenwisservloeistof mee te nemen. Want die valt nog te gebruiken bij een temperatuur tot ver onder het vriespunt. Een anti-ijsdeken voor je voorruit is ook altijd een goed idee. Laat dan je ijskrabber maar thuis, want zo hoef je nooit meer te krabben. Onze laatste pro-tip: een slotontdooier. Geen overbodige luxe als je auto een week heeft stilgestaan in de vrieskou.

Al deze stappen doorlopen? Dan nu alleen nog de autorit heen, en het genieten kan beginnen!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in