Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meerdere evacuaties van skiliften door zware storm in de Alpen

Helikopter

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Er was gisteren flinke chaos in delen van de wintersportlanden. Een zware storm raasde over verschillende regio’s in de Alpen. Dit zorgde voor veel schade, ook in de skigebieden bij de skiliften. In verschillende skigebieden kwamen de hulpdiensten in actie om passagiers uit gondels te redden. Onder andere door omgevallen bomen op liftkabels en stroomstoringen konden de liften niet verder.

Zo’n 160 mensen vast in gondels in Salzburg

Dinsdagmiddag zijn in de deelstaat Salzburg twee skiliften tot stilstand gekomen door omgevallen bomen als gevolg van hevig onweer. In het skigebied van Wagrain (onderdeel van Snow Space Salzburg) zijn met een grote reddingsactie 144 mensen uit 35 gondels bevrijd. Er viel een boom op het traject van de Grafenbergbahn, waarna de gondelbaan een noodstop maakte en niet meer gestart kon worden. Alle inzittenden zijn door medewerkers van de skiliften, de bergredding en de brandweer geëvacueerd. Kort na 20.00 uur stonden alle mensen weer veilig op de grond bij het dalstation in het skigebied.

Ook in Uttendorf (Pinzgau) kwam de brandweer in actie om 13 passagiers uit een skilift te bevrijden. In dit skigebied waren bomen gevallen op het traject van een gondel. In vier verschillende gondels zaten in totaal 13 personen vast. De reddingsactie was hier net even lastiger. De toegangsweg werd namelijk afgesloten door een gescheurde hoogspanningslijn en ook lagen er omgevallen bomen op de weg naar de parkeerplaats Enzingerboden. Met helikopters zijn alle passagiers gered.

Reddingsactie in Flims

Ook in Zwitserland trokken er zware onweersbuien over het land. Als gevolg vielen er onder andere twee bomen op het traject van de gondelbaan in Flims. De liften zijn onmiddellijk stilgezet en de passagiers geëvacueerd. De getroffen lift in Films is de Arena Express, dit is de gondel die wintersporters vanuit het dorp Flims richting Plaun en Alp Nagens brengt. Alle gasten zijn zonder verwondingen veilig gered.

In het nieuwsartikel van Blick zijn meerdere beelden en een video van deze reddingsactie te zien

Crash lege gondel in Schlick 2000

De passagiers in het skigebied Schlick 2000 in het Stubaital moesten ook geëvacueerd worden. De oorzaak? Een (lege) gondel die naar beneden stortte door de zware storm in de Alpen. Dit gebeurde rond 15.00 uur in het gebied tussen de Froneben-Alm en de Sennjoch. Tijdens het gondelongeluk zaten er ongeveer 10 tot 15 passagiers in andere gondels van de lift. Deze personen zijn door de bergreddingsdienst met een helikopter gered. De gondels zijn vastgebonden om nog meer ongelukken te voorkomen.

1600 gasten urenlang vast in Zillertal Arena

De zware storm in de Alpen zorgde ook voor spannende tijden in de Zillertal Arena. De Rosenalmbahn stopte er gisteren mee na een grootschalige stroomstoring. Er werd een gigantische reddingsactie gestart om zo’n 400 mensen weer veilig uit de gondel te halen en terug naar het dal te brengen. Even verderop, in de Gerlossteinbahn, zijn ook 20 mensen uit gondels gered. Veel andere mensen zaten vast op de berg door de stroomstoring en moesten in de liftstations of in de berghutten de storm afwachten. Zo’n 1400 tot 1600 mensen zaten urenlang vast. Rond 19.00 uur was iedereen weer veilig terug in het dal, ook hier raakte gelukkig niemand gewond.

Lees ook: Dodelijk ongeluk met gondel in Mont Tremblant

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in