Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

LIVE-UPDATE: zo wit (of nat) is het nu in de Alpen

Natte sneeuw en regen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vandaag begint voor heel Nederland de kerstvakantie en dat betekent dat veel mensen richting de Alpen vertrekken om de kerstdagen in de sneeuw te vieren. Of nou ja, regen zou je momenteel beter kunnen zeggen. Op dit moment komt het met bakken uit de hemel en helaas is dat niet in de witte variant zoals we dat het liefste zien. Hoe wit (of nat) het nu in de Alpen is en wat het weer de komende dagen gaat doen?

Geen sneeuw, maar regen

Collega Mike is op dit moment op wintersport in Val Cenis en deelde vanochtend een aantal plaatjes met ons. Die zijn van een heel ander kaliber dan de foto’s die hij drie dagen geleden nog met ons deelde vanuit het Franse skigebied. Daar waar het er toen wit, sneeuwrijk, zonnig en heerlijk uit zag, kleuren de beelden van vandaag voornamelijk grijs en ziet het er erg nat uit. Bekijk onderstaande video maar!

Stijgende sneeuwgrens

Na een extreem koude periode in zowel de Alpen als in Nederland, is het tij deze week gekeerd. In veel dalen liggen de temperaturen rond de 10 graden, met uitschieters tot wel 15 graden. Hogerop is het natuurlijk kouder. In de Franse Alpen begon het vanaf 1400 meter hoogte te sneeuwen, maar in de loop van de nacht is de sneeuwgrens enorm gestegen tot een hoogte van zo’n 2200 meter. De neerslag die er valt is dus op veel plekken in de vorm van regen, zoals je ook op deze plaatjes uit Val Cenis kunt zien. Wat het weer de rest van de kerstvakantie gaat doen, lees je onder de foto’s.

Regen en natte sneeuw in de Alpen
Natte vieze sneeuw in de Alpen
Regen in de Alpen in Frankrijk

Weerbericht voor de kerstvakantie

Wordt het dan een natte wintersportweek voor iedereen die aankomende week in de Alpen doorbrengt? Op diverse plekken in de Alpen kan de zon zich de komende dagen af en toe ook laten zien, schrijft Bergfex. Op tweede kerstdag zal de sneeuwgrens in het Oostenrijkse Vorarlberg weer dalen tot 1000 meter, op andere plekken in het land zal deze nog wel veel hoger blijven liggen. Temperaturen liggen in de dalen over het algemeen tussen de 4 en 10 graden maar op berg kan het vriezen en kan er een vlok sneeuw vallen. Na de kerstdagen zal het tijdelijk kouder worden en kan de noordkant van de Alpen wat sneeuwval verwachten. Meer richting de jaarwisseling lijkt het weerbeeld opnieuw zachter te worden en moet je toch echt de hoogte in voor goede pistes.

› Lees hier het weerbericht voor de kerstvakantie in de verschillende wintersportlanden

Witte wintersportdorpjes hoef je aankomende dagen niet te verwachten, maar hoog op de berg zullen de sneeuwcondities echter prima zijn en is het zelfs misschien mogelijk om van verse sneeuw te genieten. Het wordt hoe dan ook een heerlijke wintersportvakantie!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in