Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Let op bandenspanning auto met wintersport

Wintersportredacteur

Voor dat je op wintersport vakantie gaat moet je zorgen dat je de auto voor een winterbeurt naar de dealer is geweest. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat de auto in goede staat verkeerd, maar in de bergen kan de auto te maken krijgen met omstandigheden die het in Nederland niet gewend is. Een van de facetten is de bandenspanning.

Iedereen kan zich de situatie wel indenken. Aan het begin van de vakantie wordt de auto helemaal volgeladen met wintersport benodigdheden, waardoor er amper door het achteruit gekeken kan worden. Door de hoeveelheid materialen wordt er een skibox op het dak geplaatst wat de auto nog zwaarder maakt.

De auto is veel zwaarder beladen tijdens wintersport dan in jet dagelijkse gebruik. Belangrijk is dan ook de spanning van de ‘winter’banden. Een te lage bandenspanning zorgt voor overmatige slijtage en een langere remweg. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg en kan andere weggebruikers onnodig in gevaar brengen tijdens de reis richting de bergen.

De banden van je auto zijn het enige contact met de weg. Een veel voorkomende situatie is dat mensen tijdens hun vakantie in de sneeuw vast komen te zitten. Een veel gebruikte oplossing is lucht laten ontsnappen uit de banden, waardoor je meer grip krijgt in de sneeuw. Vaak wordt de bandenspanning daarna niet goed op niveau gebracht.

De juiste bandenspanning voor je rij-omstandigheden vind je terug in het instructieboekje van je auto. Daarnaast is het mogelijk dat het aan de binnen kant van je tankdop staat of in het portier van de bestuurderszijde.

Laat je goed informeren bij je dealer en ga niet onvoorbereid de weg op.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in