Nieuwsalert per mail ontvangen

Leren Freeriden? Waar begin je dan eigenlijk?

Mijn naam is Florian Verhoef en ik ben gek op sport en natuur. Sterker nog, hier verdien ik mijn brood mee. Samen met twee compagnons en een tiental werknemers run ik het wintersportbedrijf Flipside. Namens Flipside sta ik dagelijks als gids in het off-piste terrein, zowel op ski’s als op een snowboard. Ik ben volledig verslaafd aan freeriden en ik ben op een missie om mijn passie met vele anderen te delen. Dat doe ik ook via Skiinformatie.nl dit seizoen!

Wat ga ik doen op Skiinformatie.nl?

Miljoenen mensen genieten van sneeuw in het off-piste terrein. Verse poedersneeuw is een prachtig fenomeen maar het kan ook levensgevaarlijk zijn. De komende maanden ga ik jou vertellen welke kennis je nodig hebt om veilig te kunnen freeriden. Waarom? Daar heb ik drie redenen voor. Eén, omdat ik het leuk vind hierover te schrijven. Twee, omdat ik je wil enthousiasmeren om ook te gaan freeriden. En reden nummer drie, daar staan we even bij stil. Ik wil je bewust maken van de gevaren. Er vallen namelijk te veel slachtoffers door een gebrek aan kennis. In de Europese Alpen gaan er gemiddeld zo’n 100 mensen per jaar dood aan lawines en het gros daarvan wordt veroorzaakt door menselijke inschattingsfouten of door waaghalzerij. Ik ga mijn steen bijdragen om dit aantal te reduceren.

Freeride, lawines, Flipside

Is freeriden levensgevaarlijk?

Lawine-ongevallen zijn sensationeel en de media gebruiken lawines vaak om op te vallen. Een paar keer per winter praat Nederland negatief over off-piste. Ik stoor me daar enorm aan. Ineens is iedereen die off-piste gaat gek en roekeloos. Lawines zijn een machtig natuurverschijnsel en nooit 100% uit te sluiten, een bepaald restrisico blijft altijd aanwezig. Maar met de juiste risicoanalyse kun je de kans op een lawine meetbaar maken. Als onze risicoanalyse uitwijst dat de kans op een lawine ‘zeer klein’ is, dan gaan we met een gerust hart naar beneden.

Lawinegoeroe Werner Munter deed uitgebreid onderzoek naar lawines en bedacht een risicoanalyse waarmee je de kans op een lawine per afdaling tot 1% reduceert. Die 1% noemen we restrisico. Restrisico is de ongrijpbare kracht van moeder natuur waar zelfs de meest ervaren freerider door verrast kan worden, de natuur is namelijk nooit 100% te voorspellen. 1% risico vind ik persoonlijk nog vrij veel en naar mijn mening is de kans op een lawine nog kleiner zolang je de risicoanalyse correct maakt. Check deze getallen.

Jaarlijks gaan er minimaal 200.000 mensen off-piste in de Europese Alpen en er zijn gemiddeld 100 dodelijke lawine slachtoffers per jaar. Ongeveer vijf van deze 100 lawines zijn niet te voorspellen door een risicoanalyse. Restrisico dus. De andere 95 lawines komen waarschijnlijk voort uit een gebrek aan kennis of door het bewust opzoeken van gevaar (waaghalzen).  Zolang je de risicoanalyse correct uitvoert heb je mijns inziens een lawinekans van vijf op 200.000. Dat is 0,0025%. En dat noem ik een zeer kleine kans.

Alle bovenstaande cijfers komen uit mijn persoonlijke interpretatie en openbare mediapublicaties. Niet vanuit wetenschappelijk onderzoek. Maar goed, ook al verander je de variabelen hier en daar, een significante verandering in het percentage brengt dit niet teweeg. Probeer maar eens. Mijn conclusie: een correcte risicoanalyse creëert een acceptabel (rest)risico. Op deze manier vind ik freeriden dus niet levensgevaarlijk.

Freeride, lawine, Flipside

”Zolang je de risicoanalyse correct uitvoert”

Wil je zelfstandig kunnen freeriden? Dan moet je voor elke afdaling of beklimming een gedegen risicoanalyse kunnen maken. Dit is van levensbelang en helaas vrij complex. Een risicoanalyse bestaat uit verschillende aspecten en om die aspecten te begrijpen moet je kennis hebben. Uiteindelijk is het een rekensom in combinatie met ervaring en intuïtie. Deze vaardigheden hebben tijd nodig om te rijpen, maar je moet ergens beginnen. Ik ga hier de komende maanden beschrijven hoe lawines ontstaan, hoe sneeuwkristallen in een sneeuwdek veranderen, hoe een zwakke laag ontstaat, hoe je een freeride dag voorbereidt. Enzovoort, enzovoort. Alle aspecten die je moet bestuderen voordat je zelfstandig op pad kunt.

Dan nu even een kritische noot. Na het lezen van mijn verhalen kan je niet zelfstandig off-piste, dit is levensgevaarlijk. Wil je toch off-piste meters maken en de theorie toepassen in de praktijk? Ga dan op pad met een gids.

Wil je komend seizoen freeriden?

Op onze website kun je een off-piste reis boeken waar we binnen het liftbereik van een skigebied freeriden. We hebben ook een toerski/splitboardreis als je dieper de backcountry in wilt. Alle off-piste reizen zijn zowel toegankelijk voor beginnende als gevorderde freeriders. Tijdens de reizen hebben we een speciale niveaugroep voor mensen die nog nooit off-piste zijn geweest. Zo leer je op een rustige manier je eerste off-piste bochten maken. Als je vooral meer wilt leren over lawines, check dan eens onze lawinecursus.

Freeride, lawine, Flipside

Background info over Flipside en mij

Vijf jaar geleden begon ik met Philippe en Kevin op mijn zolderkamer te bouwen aan het wintersportbedrijf Flipside. Flipside betaalt nu ons brood en creëert de mogelijkheid om dagelijks te freeriden. Naast de off-piste reizen verkopen we wintersportreizen voor bedrijven, scholen, families, jongeren en singles. Voor ski- en snowboardleraren hebben we een Anwärter opleiding en talloze jobs in Oostenrijkse skischolen. Flipside is een bedrijf in de lift en hier zijn we trots op. Op de Sportacademie te Amersfoort ben ik jaarlijks verantwoordelijk voor 50 studenten die we opleiden tot ski- of snowboardtrainer/coach. Er zijn verschillende studenten actief bij Flipside. De Sportacademie Amersfoort en Flipside hebben veel baat bij elkaar.

Sport en natuur zijn mijn passies. Ik ben elke dag in beweging en geniet van skiën, snowboarden, voetballen, tennissen, fatbiken, vrienden, familie en de hond Coos. Op het CIOS en de ALO heb ik acht jaar sport gestudeerd met een bijzondere interesse voor psychologie, groepsdynamica en communicatie. Over deze onderwerpen heb ik een aantal boekjes gelezen en tijdens mijn werk ben ik me erg bewust van de menselijke interactie. Tijdens mijn ontwikkeling als freerider/gids heb ik zo’n 7000 uren gemaakt in het off-piste terrein. Daarnaast lees ik graag vakliteratuur en schrijf ik daar soms een blog over. Ook heb ik een aantal Oostenrijkse opleidingen gevolgd zoals Anwärter, Landes, Alpinkurs, Snowboard Staatlich en Snowboardführer deel 1. Voor mijn ontwikkeling als ondernemer heb ik samen met Philippe en Kevin hard gestreden op mijn zolderkamer en Flipside betaald na nu ons brood. Niet lullen maar vullen, echt zijn, niet om de boel heen draaien, allemaal dingen die ik waardeer en nastreef. Dat was hem!

Ter introductie een filmpje van een toerski/splitboardreis onder mijn leiding in de Aosta vallei te Italië. Tot ziens!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in