Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

La Plagne sluit liften en pistes op gletsjers na dit seizoen voorgoed

© Unsplash/Matthieu Rochette

Wintersportredacteur

Waar andere skigebieden uitbreidingsplannen hebben, heeft La Plagne besloten een deel van het skigebied te sluiten en terug te geven aan de natuur. Dit seizoen is het laatste jaar dat je op de Chiaupe en Bellecôte gletsjers kunt skiën. Opwarming van de aarde en het smelten van de gletsjers liggen ten grondslag aan deze beslissing.

Laatste jaar skiën op de gletsjers

Binnen drie jaar wordt het terrein op de Chiaupe en Bellecôte gletsjers teruggebracht in zijn natuurlijke staat. Liften worden gedemonteerd, gebouwen worden weggehaald, alles gaat weg. Vanaf dit voorjaar wordt het hoogstgelegen deel van het skigebied ontmanteld. Komend seizoen is het niet meer mogelijk om met alpineski’s de gletsjers op te gaan. De plannen zijn al enkele jaren bekend, maar nu komt het einde toch echt in zicht.

9 hectare teruggegeven aan de natuur

In totaal wordt er een gebied van 9 hectare teruggegeven aan de natuur. Er worden drie liften weggehaald. In totaal worden er 35 liftpalen, 630 meter skiliftkabels en 1800 meter elektriciteitskabels van de gletsjers afgehaald. Gletsjerskiën is niet meer in La Plagne. Het project moet worden afgerond in 2026. Waarom niet meer? La Plagne wordt de afgelopen jaren geconfronteerd met de directe gevolgen van de opwarming van de aarde. De gletsjers smelten en de liftpalen bewegen. Dat gebeurde eerder vrij langzaam, maar sinds 2015 een stuk sneller. Dat heeft het skigebied doen besluiten om niet meer naar de gletsjer terug te keren.

Nieuwe gondel

Er wordt niet alleen maar gesloopt in het skigebied, ook wordt er een nieuwe gondel gebouwd. Dat bergstation komt 200 meter lager te liggen dan de huidige liften en op een andere helling. Die lift komt op een ‘gezonde’ plek te staan.

Het bergstation van de nieuwe gondel (Foto: SAP)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in