Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Kun je zakelijk op wintersport gaan?

Wintersportredacteur

Veel ondernemers zitten met dezelfde vraag. Zijn de kosten van de wintersport zakelijk aftrekbaar? Appwatching ging op onderzoek uit en liet twee experts aan het woord. Moet je een wintersportvakantie dus gaan combineren met zakelijke afspraken, of maakt dat helemaal geen verschil?

De twee mannen die namens Appwatching aan het woord waren heten Erik-Jan Kreuze van Afier Accountants Adviseurs en Henk Kooistra van RBZ Accountants & Ondernemersadviseurs.

Privé vs Zakelijk

Ga je richting een wintersportgebied met een zakelijk doeleinde dan moet je goed kijken wat precies de werkzaamheden zijn die je gaat uitvoeren. “Bouw je bruggen in Nederland en ga je naar een project kijken in Zwitserland waar een dergelijke brug gebouwd wordt, dan kun je dit uiteraard zakelijk verrekenen”, aldus Erik-Jan Kreuze. Ga je vervolgens na de afspraak 6 dagen met je gezin skiën dan wordt het uiteraard een heel ander verhaal. Er wordt uiteindelijk gekeken naar het hoofddoel van de reis. Boek je bijvoorbeeld eerst een wintersportvakantie en ga je daarna kijken of dit zakelijk te combineren is, dan kan het een lastig verhaal worden.

Après-skiën op de zaak?

Ook de kosten die je maakt in de après-ski zijn moeilijk zakelijk te verhalen. Je kunt uiteraard zakelijke besprekingen in de après-ski gaan plannen, maar of je hier ook daadwerkelijk mee weg gaat komen is de vraag. De regels voor aftrek van de kosten van bijvoorbeeld een zakelijk diner blijven natuurlijk dezelfde. “De Belastingdienst kijkt altijd of je een zakelijke trip goed kunt verantwoorden. Zij kijken altijd of er een privé component aanwezig is. Je moet dan ook altijd goed kijken of je alles naar redelijkheid kunt beargumenteren,” aldus Henk Kooistra.

Foto: Zillertal Arena / Johannes Sautner

Hoe zit dit met een bedrijfsuitje?

Veel bedrijven organiseren hun bedrijfsuitje in de sneeuw. Even een paar dagen richting de Alpen om aan de teambuilding te werken. Hiervoor gelden weer hele andere regels, want hier komt namelijk de WKR (werkkostenregeling) kijken. Hierbij kunnen ondernemers hun persoon tot een percentage van 1,2 procent van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren. Kom je hierboven? Dan moet de ondernemer 80% belasting betalen over de vergoedingen.

Als bedrijfsuitje op wintersport?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in