Nieuwsalert per mail ontvangen

Krampus, de Zwarte Piet uit de Alpen

Het Nederlandse Sinterklaasfeest is één en al feest. De Zwarte Pieten strooien pepernoten, Sinterklaas deelt cadeaus uit en alles wordt uit de kast gehaald om er een vrolijk kinderfeest van te maken. In verschillende Alpenlanden ziet het Sinterklaasfeest er dankzij de aanwezigheid van Krampus een stuk minder vrolijk uit.

In onder andere Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Hongarije en Slovenië wordt Sinterklaas vergezeld door Krampussen in plaats van de bij ons bekende Zwarte, Gele of Stroopwafel Pieten. Krampussen zijn ontzettend lelijke en angstaanjagende beesten die met bellen en een zweep door de straten zwerven in de eerste twee weken van December. Zeker bij de viering van Sinterklaasavond moet je oppassen dat je niet te dicht bij ze in de buurt komt, anders kun je een klap van de zweep verwachten.

Al eeuwen vermommen jonge mannen zich als Krampus en jagen ze kinderen de stuipen op het lijf. In Nederland liep Zwarte Piet vroeger rond met een zak strooigoed en een roede om brave kinderen te belonen en stoute kinderen te straffen. De gehoornde Krampus heeft het strooigoed echter thuisgelaten en deelt enkel klappen uit met de roede.

Het Sinterklaasfeest in de Alpen-regio ziet er ook anders uit dan in Nederland. In Oostenrijk komt Nicolo ook niet naar de kinderen toe om ze te overladen met cadeaus, maar vooral om ze eraan te herinneren dat ze braaf moeten zijn. Daarvoor heeft hij zijn Krampussen meegenomen. Hoewel Nicolo wel wat kleine cadeaus meeneemt voor de kinderen, bijvoorbeeld een zakje snoep, komen de echte cadeaus pas met kerst.

Mocht je met Sinterklaas eens in een skigebied aanwezig zijn, kijk dan niet vreemd op als je een Krampus tegenkomt. En ren vooral weg als hij achter je aankomt, want hij slaat echt.

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in