Nieuwsalert per mail ontvangen

Koebellen binnenkort verboden in Frans wintersportdorp?

Koeien die koebellen dragen…. een eeuwenoude traditie in de Franse Haute- Savoie, in de Franse Alpen. Toch is er laatst een verzoek ingediend van mensen die willen dat koebellen verboden worden. Het lawaai van de bellen zou hun rust verstoren. Spanning ontstaat tussen de lokalen boeren en de mensen die het verzoek hebben ingediend. 

Het zou verboden moeten worden

In het wintersportseizoen wordt het dorpje Biot, gelegen op de Col du Corbier bezocht door vele wintersporters. In de zomer worden de weides bewoond door koeien. Het is traditie dat de koeien die hier grazen grote bellen om hun nek dragen. Volgens de lokale bewoners is dit een eeuwenoude traditie en mag die zeker niet stopgezet worden. Toch heeft burgermeester Henri- Victor Tournier een verzoek gehad van enkele mensen die willen dat koebellen verboden worden. Het ‘lawaai’ van deze bellen zou namelijk hun rust verstoren.

De mensen die dit verzoek ingediend hebben, hebben hier een vakantiehuis en zijn dus geen bewoners van dit dorp. Ze zijn hier dus ook maar een paar weken per jaar. Toch is de overlast volgens de huizenbezitters zo erg dat ze dreigen hun vakantiehuis hier te verkopen als de koebellen niet verboden worden.

Koeien belangrijk

Het gaat om tientallen koeien die hier staan te grazen. Voor de bewoners zijn de koeien zeer belangrijk, want van de melk die ze geven maken ze hun eigen kaas.  Ook houden de koeien het gras kort wat weer beter is voor de pistes in het wintersportseizoen. De klagers beseffen waarschijnlijk niet dat het geluid van grasmaaiers nog veel meer geluidsoverlast veroorzaakt. Lokale bewoners zijn het totaal niet eens met dit verzoek en er is dan ook geen contact tussen hen en de ‘nieuwe’ bewoners die de koebellen weg willen hebben.

Handig voor de winter

Om de pistes zo goed mogelijk de maken voor het wintersportseizoen beginnen de voorbereidingen in de zomer al. Het is belangrijk dat de grond egaal is zodat we mooie vlakke pistes krijgen. Hiervoor wordt er speciaal gras ingezaaid en word het gras gemaaid. Dit is niet nodig als er de hele zomer koeien hebben gestaan op de weiden. Omdat de koeien het gras kort gegeten hebben is het niet meer nodig om dit te maaien voor het seizoen, wat weer geld besparen is.

Gelukkig zijn de burgermeester en de gemeente het hier totaal niet met de eis eens en denken ze er niet eens over na om deze traditie te schrappen.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in