Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Italië opent skigebieden op 18 januari

Wintersportredacteur

De kogel lijkt (eindelijk) door de kerk in Italië. Vanmiddag ondertekende de Minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, een verordening die het mogelijk maakt dat skigebieden open kunnen gaan, mits de regio code geel heeft. Een grote opluchting voor de liftmaatschappijen en het toerisme in de Noord-Italiaanse regio’s.

Lange tijd was er hoop dat de liften op 7 januari open zouden kunnen, maar er was nog te veel discussie over de precieze veiligheidsmaatregelen die genomen moesten worden in de skigebieden.

Druk vanuit wetenschappelijk comité

Op dit moment gelden er in heel Italië zeer strenge coronamaatregelen. Zo mochten Italianen tijdens de Kerstdagen en oud & nieuw bijvoorbeeld de eigen gemeente niet verlaten en is er een avondklok. Vanaf 7 januari wordt er in de strijd tegen het coronavirus teruggegrepen met het zogenaamde ‘stoplichtsysteem’. Een regio krijgt dan een code geel, oranje of rood, met bijbehorende maatregelen en voorschriften. Het wetenschappelijk comité (CTS) dat de Italiaanse regering adviseert, heeft aanpassingen gedaan in de richtlijnen voor skigebieden en aangegeven dat het mogelijk is dat skigebieden openen, mits zij code geel hebben.

Code geel is een voorwaarde voor opening

In tegenstelling tot het begin van de coronacrisis, waarin het aantal besmettingen enorm hoog was, gaat het in Italië nu veel minder slecht dan in Nederland. De afgelopen zeven dagen telde Nederland 398 besmettingen per 100.000 inwoners tegenover 153 per 100.000 inwoners in Italië. Gezien het aantal besmettingen in de Italiaanse bergregio’s is er een reële kans dat de skigebieden inderdaad kunnen openen op 18 januari. Echter hangt dit natuurlijk af van de situatie net voor deze datum. Het is dus nog even afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren en welke voorwaarden er op dat moment zullen gelden om Italië als toerist binnen te komen. Op dit moment staat het reisadvies voor Italië vanuit de Nederlandse regering nog op oranje. Wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Vakanties en familiebezoek worden afgeraden.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in