Is een skihelm verplicht op de piste?

Is het dragen van een skihelm tijdens de wintersport verplicht of niet? De afgelopen jaren is er veel veranderd qua regels in de skigebieden. Het dragen van een skihelm tijdens het skiën of snowboarden is niet in alle wintersportlanden verplicht. Het beeld op de piste was een paar jaar geleden nog heel anders en daarbij droegen veel minder mensen een skihelm. Nu is de skihelm niet meer weg te denken bij de ski outfit. Plicht of geen plicht wij raden je aan altijd je hoofd te beschermen in de sneeuw, een ongeluk zit in een klein hoekje!

Snel naar de info per wintersportland:

Lees ook: De beste skihelmen van dit skiseizoen

Skihelm niet overal verplicht in Oostenrijk

In bijna heel Oostenrijk geldt een helmplicht voor kinderen tot 15 jaar oud. De skihelm verplichting geldt in de deelstaten: Salzburgerland, Opper- en Neder-Oostenrijk, Stiermarken, Karinthië, Burgenland en Wenen. De skihelm dient niet alleen gedragen te worden tijdens het skiën of snowboarden, maar ook tijdens andere activiteiten op de geprepareerde pistes. Over het algemeen wordt er in Oostenrijk niet gecontroleerd of je een helm draagt of niet tijdens het skiën/snowboarden. Er is dan ook geen officieel boetebedrag bekend.

Officieel geldt er geen verplichting voor Vorarlberg en Tirol. In Vorarlberg geldt er wel een openbare aanbeveling voor het dragen van een skihelm. Let wel op dat de verzekering zich terug kan trekken wanneer er een ongeval op de piste gebeurd en uit onderzoek is gebleken dat er geen skihelm gedragen is. Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld tijdens een botsing. Ondanks dat er in deze gebieden geen plicht is, wordt hier wel geadviseerd een helm te dragen. Verder is het zo dat er in vrijwel alle skischolen in Oostenrijk een helmplicht geldt. Ongeacht hoe oud je bent of waar je aan het wintersporten bent wordt je verplicht een helm te dragen.

Geldt er een skihelm verplichting in Italië?

In Italië zijn skihelmen verplicht tot een leeftijd van 14 jaar. In tegenstelling tot Oostenrijk wordt in Italië erg streng gecontroleerd door de politie. Wanneer jouw kind van 14 jaar of jonger gepakt wordt op de piste zonder helm kan je een boete oplopen tussen de € 150,- en € 200,-. Voor de verzekering geldt hetzelfde als in Oostenrijk, wanneer er een ongeval gebeurd en jouw kind daagt geen helm zal de verzekering zich terugtrekken. In Italië geldt in de skischolen net als in Oostenrijk een helmplicht voor iedereen die les neemt.

➡️ Skihelm kopen: tips en informatie

Skihelm verplichting in Frankrijk

In Frankrijk zijn zowel kinderen als volwassenen niet verplicht om een helm te dragen. Toch willen wij je aanraden om ook hier gewoon een helm te dragen, want ook hierbij geldt: verzekeringstechnisch kan het lastig zijn als je geen helm draagt.

Duitsland en skihelm verplichting

Ook in Duitsland geldt er geen officiële skihelm verplichting. Maar de Duitse Skivereniging en Duitse vereniging voor skileraren adviseren altijd voor het dragen van hoofdbescherming op de berg. Tegenwoordig draagt ook bijna iedere wintersporter standaard een skihelm.

De regels over skihelmen in Zwitserland

Ook in Zwitserland zijn zowel kinderen als volwassenen niet verplicht om een helm te dragen. Hier geldt hetzelfde als in Duitsland en Frankrijk, het is natuurlijk wel slim om hoofdbescherming te dragen. Als het niet voor je eigen veiligheid is, dan wel voor de verzekering als er wel iets gebeurd.

Overige wintersportlanden

In de landen Slovenië en Kroatië geldt de helmplicht voor kinderen tot 14 jaar, doe je dit niet dan worden er boetes uitgedeeld. In Slowakije geldt de verplichting tot 15 jaar en in Polen geldt dat een skihelm verplicht is tot 16 jaar. De kans op een skipasinname is zelfs groot als je gecontroleerd wordt en niet aan de regels voldoet.

In Tjechië, Noorwegen, Zweden, Canada, USA, Spanje en Andorra hoef je geen helm te dragen omdat daar helemaal geen helmplicht is, maar ook hier geldt hetzelfde als bij Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Waarom is het toch verstandig om een helm te dragen?

Deze vraag wordt bij de meeste mensen pas duidelijk wanneer het al te laat is, namelijk na een botsing of een pijnlijke valpartij. Aangezien je hoofd een van de belangrijkste en kwetsbaarste delen van je lichaam is, is het verstandig om het goed te beschermen. Naast dat de helm veilig is, is het ook nog eens lekker warm en ruist er geen koude wind langs je oren. Tegenwoordig zie je zoveel mensen rondlopen met een helm, dat het bijna raar is als je zonder helm op de piste verschijnt. En zeg nou zelf, voorkomen is toch beter dan genezen!

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?