Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wat is belangrijk aan een goede skihelm?

© Skiinformatie.nl

Een jaar of 20 geleden zag je nauwelijks nog mensen skiën met een helm en inmiddels is deze toch echt niet meer weg te denken van de piste. Niet alleen kinderen dragen er een, maar ook volwassenen. Je hebt ze dan ook in alle vormen en maten, maar wat is er nu echt belangrijk aan een goede skihelm?

Pasvorm

Om te beginnen is de pasvorm van de helm erg belangrijk. Wanneer de pasvorm niet goed is ondervind je hier namelijk de hele dag hinder van. De helm moet goed zitten overal rond het hoofd. Drukpunten op bepaalde plekken zijn uiteraard niet gewenst. Gelukkig zijn er de laatste jaren behoorlijk wat ontwikkelingen geweest op het gebied van skihelmen. Zo maakt bijvoorbeeld Uvex gebruik van het Uvex octo+ systeem. Dit zijn 10 vinnen die in je skihelm verwerkt zijn die zich automatisch perfect om het hoofd vormen waardoor deze helm net zo comfortabel zit als een muts.

Grootte

Naast een goede pasvorm is ook de juiste maat van een skihelm erg belangrijk. Een verkeerde helmmaat geeft namelijk niet de bescherming die deze zou moeten bieden. Waar een te grote helm veel te los zit waardoor deze niet goed blijft zitten, doet een te kleine helm pijn aan het hoofd. Het is dan ook belangrijk om een helm niet op de groei te kopen voor bijvoorbeeld een kind. Verder kun je zelf gemakkelijk de helmmaat meten die je nodig hebt door dit met een meetlint te meten. Dit doe je door het hoofd op te meten waar de helm komt, dus van 2 centimeter boven je wenkbrauwen tot vlak boven je oren. Passen blijft uiteraard de beste optie. Wij adviseren daarom om altijd naar een speciaalzaak te gaan.

Veel helmen kun je in grootte verstellen aan de achterkant. Dat betekent echter ook dat je een te grote helm ‘passend’ kunt maken. Dat is niet wenselijk, want hoewel de helm dan goed aanvoelt biedt hij niet de directe bescherming die je zou willen. Een maatje kleiner waarbij je minder hoeft te verstellen is dan een veel beter optie.

Ventilatie

Uiteraard is ook de ventilatie in een helm erg belangrijk. Zonder een goede ventilatie krijg je namelijk een vies nat zweterig hoofd. Dit is natuurlijk wel het laatste wat je wilt tijdens de wintersportvakantie. Merken hebben verschillende manieren om de helm te laten ventileren. Dat wordt vaak met schuifjes op de helm gedaan, maar er zijn ook ventilatiesystemen die geen schuifjes nodig hebben. In de winkel merk je al snel of een helm warm wordt op je hoofd of dat ‘ie goed ventileert.

Bescherming

De laatste, maar niet de minst belangrijke, vereiste van een helm is dat de helm goed beschermt. De Europese norm voor skihelmen is de EN 1077 norm. Er zijn ook skihelmen in omloop met de EN 1078 norm. Dat is de norm voor fietshelmen en dus minder streng dan die voor skihelmen. Let er dus op dat je een skihelm met de juiste norm te pakken hebt.

Verder zijn er verschillende technologieën in omloop waardoor de ene helm meer beschermt dan de ander. Zo heb je het multi-impact systeem, waardoor de helm tegen meerdere zachte vallen kan, of het MIPS systeem, dat vallen in meerdere richtingen opvangt. Laat je goed informeren over de bescherming die jouw helm biedt.

Leeftijd

Samenhangend met de bescherming is de leeftijd van de helm. Net zoals bij motorhelmen zit er een levensduur op een helm. Ze gaan dus niet eeuwig mee. Zorg ervoor dat je de helm elke 3-5 jaar vervangt, afhankelijk van hoe intensief je de helm gebruikt. Kijk voordat je een helm koopt ook naar de productiedatum van de helm. Die vind je (als het goed is) aan de binnenkant. Koop geen helm die al 3 jaar in de winkel ligt!

GETEST: uvex JAKK+ helmen

Zelf skiën wij nu voor het tweede jaar met de uvex JAKK+ helmen. Die van Frank zie je in het plaatje hierboven, die van mij hieronder. Ze zien er wat ‘standaard’ uit, maar er zit een hele dosis technologie in.

Wat voor mij de grootste pre maak om de helm te dragen is het hierboven besproken octo+ systeem. Door de 10 vinnen zit de helm perfect om m’n hoofd heen. De eerste keer opzetten voelt wat vreemd, maar daarna zit de helm als gegoten. Dankzij het ventilatiesysteem in de helm is de helm vrijwel altijd koel. Natuurlijk is een helm warmer dan geen helm, maar van de helmen die ik de afgelopen jaren heb versleten ventileert deze het beste.

Verder vind ik belangrijk dat een helm niet te zwaar is. Hoe zwaarder de helm, hoe meer het als belemmering voelt. De JAKK+ helmen zijn zeer licht en daar houd ik van. Wij kunnen de helmen iedereen aanraden, maar belangrijk is natuurlijk hoe de helm bij jou zit. Probeer ze daarom eens bij een dealer. Meer info over de uvex helmen vind je hier.

Tips voor het kopen van een skihelm

Ben je nu op zoek naar een nieuwe skihelm? Bekijk dan ook onze tips voor het kopen van een skihelm.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in