In de afgelopen 8 jaar heeft de skihelm in sneltreinvaart aan populariteit gewonnen. Enkele jaren geleden gleed je als een van de weinig met een helm over de piste naar beneden. Nu valt het op wanneer er iemand naast je in de rij van de lift staat zonder helm. Met de toename in populariteit neemt ook het assortiment toe en is er steeds meer keuze. Maar hoe weet je nu dat je een goede helm koopt? En waar moet je op letten als je een bijpassende skibril koopt? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een helm en skibril.
Helm
We dragen een helm om ons hoofd te beschermen in het geval van een botsing of val. Doordat de helm de impact absorbeert en de krachten verdeelt worden hoofd- en hersenletsel geminimaliseerd. Er zijn tegenwoordig helmen in allerlei verschillende maten, kleuren en vormen op de markt. Neem voor de aanschaf van een nieuwe helm vooral de tijd en probeer er zo veel mogelijk uit. Let voor de juiste skihelm op factoren als veiligheid, comfort en pasvorm. Hoe lekkerder de helm zit hoe sneller je geneigd bent deze ook daadwerkelijk te dragen.
Veiligheid
Skihelmen moeten worden gekeurd alvorens ze in de winkel mogen worden verkocht. Een CE markering zegt niks over de kwaliteit van de helm. Voor een CE markering moet de helm voldoen aan enkele minimum eisen. De Europese EN 1077 norm is specifiek voor wintersporthelmen. Een helm met dit keurmerk is goedgekeurd voor gebruik op de skipiste. Helmen gekeurd naar de EN 1078 norm zijn gekeurd voor gebruik door fietsers en is veel minder streng dan de EN 1077. Let bij de aanschaf van een helm er dus op of de er een EN 1077 keurmerk aanwezig is.
Pasvorm
Een skihelm heb je tijdens je vakantie de hele dag op. Het is dus belangrijk dat de helm comfortabel zit maar vooral niet te groot is. Een te grote helm kan tijdens een val verschuiven of zelfs van je hoofd af schieten. Let erop dat de achterkant van de helm niet je nek raakt. In dat geval is de helm te groot of is de pasvorm niet goed.
Zorg tijdens het passen dat het kinbandje van de helm niet gesloten is. Wanneer je met je hoofd heen en weer en van voor naar achter schud mag de helm niet verschuiven. Buig je met je hoofd naar voren dan mag de helm niet van je hoofd vallen. Sluit vervolgens het kinbandje en voel of deze niet in je huid snijd. Het kinbandje moet vastzitten aan de schaal van de helm en niet aan de voering aan de binnenkant.
Tijdens het skiën of snowboarden is het belangrijk dat je weet wat er zich om je heen afspeelt. Let er bij de aanschaf van een helm op dat je nog voldoende kunt horen wanneer je de helm opzet. Helmen waarbij de schaal van de helm doorloopt in de oorstukken laten minder geluid door dan helmen waarbij de oorstukken gemaakt zijn van schuim en stof.
Kinderen
Er zijn landen waar het dragen van een skihelm voor kinderen tot een bepaalde leeftijd verplicht is gesteld. Maar als zorgzame ouder kies je er uiteraard zelf voor dat je kind een skihelm draagt. Het hoofd van een kind is het minst snelgroeiende lichaamsdeel, en veel kinderhelmen zijn in grote verstelbaar. Bespaar dus vooral niet op de aanschaf van de helm voor je kinderen, zo’n helm gaat lang mee en kan het verschil maken in het geval van een ongeluk. Het is aan te raden een helm te kopen waar de bril aan vast kan worden gemaakt. Zo voorkom je dat de skibril verloren gaat.
Huren of lenen
Een skihelm huren of lenen is niet aan te raden. Wanneer een helm eenmaal gevallen is kan de binnenkant beschadigd zijn terwijl dat aan de buitenkant niet te zien is. Zo’n helm is niet meer veilig. We hebben het hier over het beschermen van ons hoofd en hersenen. Een skihelm is het laatste waar je op wilt besparen tijdens je wintersportvakantie.
Skibril
Wanneer je een nieuwe helm gaat kopen neem je je skibril mee. Heb je geen skibril dan doe je er verstandig aan beide tegelijkertijd aan te schaffen. De keuze voor een goede skibril wordt bepaald door kenmerken als een comfortabele pasvorm, het gezichtsveld en de lenstint. Sluit je skibril niet goed aan op de skihelm dan kun je daar tijdens het skiën of snowboarden last van krijgen. De bril kan gaan knellen of op je neus drukken. Wanneer de bril niet aansluit op je helm ontstaat er ruimte tussen je bril en de skihelm waardoor sneeuw, wind en kou op je voorhoofd komt.
Waarom een skibril?
Het weer in de bergen is onstuimig. Felle zon, sneeuwval en wind wisselen elkaar in hoog tempo af. Een zonnebril volstaat niet bij sneeuw en wind. Een skibril beschermd je ogen in alle omstandigheden. Je ogen zijn volledig afgeschermd van de schadelijke UV-straling, harde wind en koude sneeuw. Wanneer je skibril goed aansluit op je skihelm is ook je gezicht voor een groot deel bedekt en blijf je langer warm.
Comfortabele pasvorm
Wanneer je een nieuwe skibril aanschaft wil je dat die lekker zit. Je wilt de skibril de hele dag kunnen dragen zonder dat deze gaat irriteren. Let erop dat het schuim aan de binnenkant van de bril aangenaam aanvoelt op je huid. Een te kleine bril of een bril met een te kleine band zal gaan drukken tegen je gezicht.
Gezichtsveld
Tijdens het skiën of snowboarden wil je kunnen zien wat er om je heen gebeurd. Je wilt daarom een bril hebben die je gezichtsveld niet verkleind. Bij een te kleine bril kun je minder goed naast je kijken. Brillen met een bolle (sferische) lens bieden vaak het grootste zichtveld.
Skibrillen voor brildragers
Ook voor brildragers zijn er skibrillen waar een bril op sterkte onder gedragen kan worden. Aan de binnenkant is er extra ruimte gelaten waar je eigen bril in past. Brillen die hier geschikt voor zijn kun je herkennen aan de toevoeging OTG (Over The Glasses).
De lenstint
Skibrillen zijn er in tal van verschillende vormen en kleuren. Maar ook in de soort lens zijn er veel verschillende mogelijkheden. Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende lenzen. Tijdens een bewolkte dag komt er weinig zonlicht door. Draag je een lens die weinig zonlicht doorlaat dan zal je zicht beperkt zijn. Op een bewolkte dag wil je een skibril die veel licht doorlaat zodat je voldoende ziet. Over het algemeen geldt: hoe meer zon, hoe donkerder de lens, en hoe slechter het weer, hoe lichter de lens.
Gele en oranje lenzen laten veel licht door waardoor je veel contrast ziet op de piste. Deze kleuren zijn uiterst geschikt voor een bewolkte dag of een dag waarop het bijvoorbeeld sneeuwt. Bruine (amberkleurige) en zwarte lezen laten weinig zonlicht door en zijn geschikt voor zonnige dagen. Een spiegel coating over de lens weerkaatst het zonlicht en voorkomt dat plotselinge zonnestralen tot je ogen doordringen.
In zeer zonnige periodes, denk daarbij aan zonnige dagen in februari en maart, kies je voor een donkere lens met spiegel. De zogenaamde olieglazen beschermen dan het best.
Test in verschillend licht
Zet tijdens de aanschaf van een skibril de bril op en loop van binnen naar buiten om te zien hoe de bril reageert op verschillend licht.
Verwisselbare lenzen
Er komen steeds meer skibrillen op de markt waarbij de lenzen eenvoudig te verwisselen zijn met bijvoorbeeld een klik- of magneetsysteem. Hierdoor kun je snel tussen de verschillende lenzen wisselen. Heb je geen zin om constant je lens te moeten wisselen dan kun je het best kiezen voor een oranje glas met spiegelcoating. Een skibril met zo’n glas kan je zowel tijdens een bewolkte- als zonnige dag dragen maar beschermd in extreme gevallen niet optimaal.
Sta je op het punt een nieuwe skibril of skihelm aan te schaffen dan kun je de hier boven genoemde punten gebruiken voor een goede aankoop.