Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoog lawinegevaar in verschillende delen van de Alpen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De lawinewaarschuwingskaart laat vandaag veel rood zien in de Alpen. Niveau 3 en 4 van de schaal van 5 zijn op veel plekken van kracht en dit heeft alles te maken met de storm die waait in de wintersportlanden. Waar het precies gevaarlijk is en waar je rekening mee moet houden? Lees snel verder.

Lawinewaarschuwingsniveau 3 en 4

Het lawinegevaar is onwijs hoog vandaag. De schaal tikt momenteel in verschillende gebieden niveau 3 of 4 van de 5 aan. Dat betekent dat er groot lawinegevaar is en dat de kans op lawines aanzienlijk tot groot is. De lawinesituatie is kritiek tot zeer kritiek. Vooral boven de boomgrens moet je erg opletten vandaag. De reden van het verhoogde gevaar is de storm die op dit moment over de Alpenlanden raast. De combinatie met veel verse sneeuw op hoogte, de stormachtige wind en regen maken de situatie onveilig. Lawines kunnen spontaan uitbreken, vooral op noordelijke en oostelijke hellingen is het gevaar groot.

Waar is het gevaarlijk?

Niveau 4 geldt vooral aan de noordkant van de Alpen op dit moment. Zoals je kunt zien op de kaarten kleuren delen van Oostenrijk, Noord-Italië en Zwitserland rood. Deze waarschuwingen gelden sinds 8.00 uur vanochtend en tot zeker 17.00 uur vanmiddag. Daarna wordt de actuele stand opnieuw bekeken en bekendgemaakt.

Begeef je dus niet buiten de pistes en houd de actuele lawinesituatie goed in de gaten.

››› Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Lawinegevaar tot en met zondag

De kritieke lawinesituatie zal naar verwachting tot en met zondag aanhouden. Elke dag rond 17.00 uur wordt de kaart van de lawinewaarschuwingsdienst aangepast. De lawinecommissie beoordeelt de situatie per gebied en brengt zo verslag uit. Vandaag raast het eerste deel van de storm over de wintersportgebieden, zaterdag blijft het onstuimig. Volgens de huidige weerberichten klaart het vanaf maandag op. De zon komt dan weer tevoorschijn en de wind gaat in de meeste gebieden liggen. Ga je skiën in de eerste week van de kerstvakantie, dan lijkt het helemaal goed te komen. Met alle zekerheid kunnen we het nog niet zeggen, maar met nu verse sneeuw en vanaf maandag overwegend een zonnetje is de weersituatie waarschijnlijk heel anders volgende week.

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in