Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoofdlift Venetbahn in GenussSkigebiet Venet blijft deze winter buiten bedrijf

© Venet Bergbahnen / Chris Walch

Wintersportredacteur

Het skiseizoen gaat morgen (23 december 2022) van start in GenussSkigebiet Venet in Oostenrijk. Maar helaas blijft de hoofdlift Venetbahn buiten bedrijf. Deze zomer zijn er twee technische storingen geweest waarbij mensen uit deze lift gered moesten worden. Het probleem is nog niet volledig achterhaald en daarom is het niet veilig genoeg om de lift te openen.

Venetbahn blijft buiten bedrijf

In het skigebied GenussSkigebiet Venet liggen de dorpen Zams, Landeck en Fliess. De Venetbahn brengt wintersporters normalerwijs het hele jaar door vanuit het dal de berg op in Zams. Maar dit jaar dus niet! Na twee incidenten in juni 2022, waarbij bij één keer maar liefst 20 passagiers uit de gondels gered moeten worden nadat de lift plotseling stopte, durft het skigebied het niet aan om de lift te starten deze winter. “De afgelopen dagen en weken hebben we er alles aan gedaan om de kabelbaan naar de Venet toch te laten functioneren. Helaas moeten we vandaag letterlijk aan de noodrem trekken” – verklaart bestuurslid Stefan Klotz van de Venet Bergbahnen AG in de Tiroler Tageszeitung.

Wat is het probleem?

De problemen de afgelopen zomer werden verklaard door technische storingen bij de lift, maar dit is niet zeker. Het grootste probleem lijkt de ontbrekende besturingsprint, die door de ouderdom van de lift niet meer geproduceerd wordt. Daardoor is deze niet makkelijk te verkrijgen. De enige manier om een ‘nieuwe’ besturingsprint te krijgen is van een andere lift. Deze winter wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontbrekende onderdelen, om deze zo snel mogelijk te kunnen verkrijgen. Een nieuwe reddingsactie moet kosten wat het kost voorkomen worden, daarom blijft de Venetbahn deze winter buiten bedrijf, volgens Klotz.

Zo kom je de berg op deze winter

Hoe je komende winter toch de berg op komt in Zams? Er wordt een pendelbus ingezet vanaf het dalstation van de Venetbahn naar het dalstation van de Rifenalbahn. Vanaf daar kun je weer verder de berg op komen. De dalafdaling naar de Venetbahn is besneeuwd, je kunt dus gewoon afdalen op je ski’s! Een afdaling voor voetgangers kan met de stoeltjeslift Venet-Süd naar het dal van Fliess.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in