Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoe ziet een van de grootste skiregio’s ter wereld eruit?

© valgardena.it

Wintersportredacteur

Dolomiti Superski is één van de grootste skiregio’s ter wereld. Ieder type wintersporter komt hier aan zijn trekken. Dat kan ook niet anders als je kijkt naar het aanbod aan pistes. Met ruim 1.200 pistekilometers moet je heel wat uren skiën voordat je alles van de regio hebt kunnen zien. Hoe ziet Dolomiti Superski eruit en welke wintersporter voelt zich waar het beste thuis? Een goede vraag, want het gebied heeft veel te bieden. 

Een van de grootste skiregio’s ter wereld

Dolomiti Superski is een gigantische skiregio bestaande uit twaalf skigebieden, nog meer deelgebieden en in totaal ruim 1.200 kilometer aan pistes. Dat diversiteit hier kenmerkend is, zal dan ook niet veel mensen verbazen. Maar waar kom jij als wintersporter nu het beste aan je trekken? Dat is een goede vraag, want ook al bevinden de skigebieden zich in dezelfde bergen, ze verschillen toch wel degelijk enorm van elkaar. Een wintersportvakantie van beginners voldoet aan andere wensen dan een wintersportvakantie van gevorderde skiërs en daarom is het handig om te weten wat je waar precies kan verwachten.

Voor alle skigebieden heb je maar één skipas nodig. Ook kun je ervoor kiezen om een skipas apart te kopen per skigebied. Dolomiti Superski bestaat uit verschillende, losse skigebieden en het grootste aaneengesloten gebied is Val Gardena.

© Dolomiti Superski/Wisthaler.com

De welbekende Sellaronda

Het wordt gezien als een van de meest bekende, mooie en populaire skitochten ter wereld: de Sellaronda. Deze tocht bestaat uit een afstand van 40 kilometer en gaat door vier skigebieden, namelijk Val Gardena, Arabba, Val di Fassa en Alta Badia. Om deze mooie route, die loopt rond een ruig rotsmassief, af te leggen, dien je op een gemiddeld skiniveau te zitten. Er zijn twee manieren om de tocht te skiën: via de groene ietwat minder uitdagende route en de drukkere, oranje route. De laatste route biedt meer uitdaging. Het skiën van de Sella Ronda kost gemiddeld een halve skidag als je ook een beetje van de omgeving wil genieten. Houd hier rekening mee als je later op pad gaat of de route twee keer in één dag wil afleggen. Zo kom je niet voor verassingen te staan met de lifttijden.

Skigebieden en deelgebieden

Dolomiti Superski is ontzettend groot en bestaat uit veel skigebieden en deelgebieden. Hoewel het een zonnige wintersportbestemming is, hoef je je geen zorgen te maken over de sneeuwzekerheid. Naast de grote hoogtes heeft deze Italiaanse skiregio namelijk veel sneeuwkanonnen. Deze zorgen ervoor dat de pistes er mooi wit bij liggen gedurende de winter. Voornamelijk Val Gardena en de Kronplatz zijn jaarlijks in trek bij Nederlandse wintersporters.

Cortina d’Ampezzo: een luxe, fijne uitvalsbasis voor beginners én gevorderden

Ben je een beginnende skiër, dan voel je je in Cortina d’Ampezzo snel thuis. Dit geldt eigenlijk ook voor gevorderden. Zij vinden genoeg uitdaging op de rode of zwarte pistes en kunnen hier hun geoefende techniek ten goede laten komen. Het veelzijdige gebied bestaat uit drie kleine gebieden, die om het dorp te vinden zijn. Cortina d’Ampezzo trekt wintersporters uit de hoge welstandsklasse aan en dit zie je terug in de prijzen. Après-ski is hier gezellig, maar niet heel goedkoop.

Kronplatz: fijn en sportief skigebied

Een veelzijdig skigebied in Dolomiti Superski is de Kronplatz. Als beginnende skiër voel je je hier gelijk thuis. Er zijn veel lange en brede blauwe pistes die de ruimte bieden om rustig en goed aan de techniek te werken. Daarnaast is er voor de jonge wintersporters genoeg plezier te beleven in de kinderlanden. De Kronplatz is een sportief skigebied. Je vindt hier de grootste concentratie zwarte pistes. Verder wordt een groot deel van het terrein beslagen met rode afdalingen. De Kronplatz is onder Nederlandse wintersporters een populaire bestemming.

Alta Badia: rust en ruimte

Alta Badia telt zo’n 130 kilometer aan pistes. Ruim 70 kilometer hiervan bestaat uit blauwe pistes. Hier komen wintersporters die de sport nog maar net beoefenen prima aan hun trekken. Het aanbod aan rode pistes is tevens groot en als gevorderde skiër trek je hier dan ook sneller naartoe. Ook voor de beginnende skiër zijn er in dit skigebied voldoende mogelijkheden om de techniek wat bij te spijkeren.

© www.wisthaler.com

Val Gardena: het grootste aaneengesloten skigebied van Dolomiti Superski

Wie lange tochten wil skiën en op zoek is naar uitdaging, voelt zich helemaal thuis in Val Gardena. Dit is het grootste aaneengesloten skigebied in Dolomiti Superski. Met 175 pistekilometers heb je als skiër hier niets te klagen. Daarnaast zijn er in dit gebied leuke dorpjes en gezellige restaurants te vinden. Val Gardena trekt voornamelijk geoefende wintersporters aan, maar als beginner kom je er ook zeker niets te kort. Val Gardena is populair onder Nederlandse wintersporters.

© Dantercepies

Seiser Alm: beschut skigebied met 60 pistekilometers

De Seiser Alm is een eenvoudig gebied dat voornamelijk in trek is bij families met kinderen en beginners. Voor de jongste wintersporters is er een groot kinderland en voor de oudere beginners brede, vlakke afdalingen. De Seiser Alm maakt deel uit van Val Gardena, maar is over het algemeen relatief rustig. Gevorderden komen hier tevens prima aan hun trekken, maar niet zo goed als beginners. Zij trekken eerder richting het funpark, de racepiste en een paar afdalingen waar echt op geknald kan worden.

Val di Fassa: afwisselend met leuke elementen

Val di Fassa telt 9 deelgebieden. Ieder deelgebied biedt verschillende wintersportmogelijkheden. Het is een geschikte bestemming voor wie echt kilometers wil maken. Val di Fassa telt veel rode en een aantal zwarte pistes. Daarnaast zijn er snowparks, kinderlanden en een ruim aanbod aan off-pistemogelijkheden. Dit maakt dit skigebied dan ook erg divers.

Carezza: rustig gebied 

Carezza  maakt deel uit van Val di Fassa-Carezza. Het deelgebied telt zo’n 40 pistekilometers, die te verdelen zijn over verschillende niveaus. Beginners kunnen prima uit de voeten op de blauwe afdalingen. Wie al enige ervaring heeft op de latten, trekt eerder naar de rode en zwarte pistes. Carezza staat bekend als echt familiegebied.

Arabba/Marmolada: sneeuwzeker skigebied in het centrum van Dolomiti Superski

Arabba ligt in het centrum van Dolomiti Superski en is een sneeuwzekere winterbestemming. Het gebied telt ruim 60 pistekilometers en heeft voornamelijk gevorderden veel te bieden. Het grote aanbod aan rode en zwarte pistes laat de geoefende techniek zeker ten goede komen. De meeste afdalingen in dit gebied zijn niet weggelegd voor de beginnende skiër. De Marmolada wordt gezien als de koningin van de Dolomieten en is vanaf het centrum van Arabba, via Passo Padon eenvoudig te bereiken.

© arabba fodom turismo

Drei Zinnen Dolomiten: uitdagend skigebied met de steilste zwarte piste van Italië

Drei Zinnen Dolomiten is een skigebied bestaande uit meerdere deelgebieden. Een aantal hiervan zijn met elkaar verbonden. Je vindt hier de Holzriese voor de echte gevorderden. Dit is de steilste zwarte piste in Italië. Daarnaast zijn er nog heel wat rode pistes.  Als beginnende skiër kun je je prima vermaken in Haunold. Hier zijn eenvoudigere pistes te vinden.

© Tre Cime Sextner Dolomiten 5

Val di Fiemme en Obereggen: ideaal dal voor beginners en gezinnen met kinderen

Val di Fiemme en Obereggen liggen in het zuiden van de Dolomieten. Je vindt er verschillende gebieden. Het is dan ook een heerlijke uitvalsbasis voor beginners, families met kinderen, gemiddelde wintersporters en ook gevorderden. Als skiër heb je toegang tot zo’n 100 pistekilometers. Je vindt er eenvoudige afdalingen, maar ook pistes voor geoefende skiërs. Geniet naast skiën tevens van culinair genot in Zuid-Tirol.

San Martino di Castrozza/RollePass: prachtig landschap

San Martino di Castrozza heeft naast de fijne wintersportmogelijkheden nog iets extra’s, namelijk een prachtige omgeving. Dit kenmerkt het skigebied. De rotsachtige landschappen en de hoge pieken vervelen niet snel. Daarnaast is het gebied veelzijdig en heeft het iedere wintersporter wel iets te bieden met de ruim 60 kilometer aan pistes. Je kunt er prima terecht met verschillende gezelschappen.

Eisacktal-Plose

In het Eisacktal zijn twee skigebieden te vinden. Het nog niet door de massa ontdekte Gitschberg Jochtal telt iets meer dan 50 kilometer aan pistes. Deze bestaan voornamelijk uit rode pistes en enkele steile, zwarte afdalingen. Daarnaast vind je hier een aantal brede, blauwe afdalingen. Toch neigt het niveau van het gebied meer naar gemiddeld en gevorderd. Ben je op zoek naar eenvoudige afdalingen, dan kun je het beste naar Plose – Brixen. Dit gebied telt zo’n 40 kilometer aan pistes en heeft verschillende type wintersporters genoeg te bieden.

Alpe Lusia/San Pellegrino: voor ieder wat wils

In het skigebied Alpe Lusia/San Pellegrino kun je skiën op 100 kilometer aan besneeuwde pistes. Deze zijn bereikbaar via 3 punten, namelijk de gondel Alpe Lusia, enige minuten met de auto bij Moena vandaan, de lift op de Pellegrino Pass en de nieuwe gondel Falcade-Le Buse. Verder is er voor iedere wintersporter iets te beleven, van oefenweides tot het trainingspark waar wedstrijdskiërs trainen. Daarnaast zijn er ook nog leuke funparken voor de freestyle skiërs en zijn er speelplaatsen voor de kinderen.

Civetta: zonnig skigebied met geschiedenis

Civetta is een rustige, zonnige wintersportbestemming. Je hebt toegang tot 72 kilometer aan pistes en de meeste hiervan zijn ideaal voor beginners. In Civetta zijn voornamelijk brede en niet al te steile afdalingen te vinden. Bijzonder aan dit skigebied is de Eerste Wereldoorlog skitour. Deze wordt wekelijks georganiseerd. Je komt met een gids langs tunnels en andere plekken waar de sporen van deze harde strijd nog goed te zien zijn.

Gezelligheid en Italiaans genieten

Als je kijkt naar Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten, zie je zeker verschil. Aan de Oostenrijkse après-ski kan vrijwel geen enkel land tippen. Toch kan het in veel dorpen van Dolomiti Superski wel degelijk gezellig zijn. Voornamelijk in de meest noordelijke gebieden van Dolomiti Superski zie je nog best veel terug van de Oostenrijkse invloeden. Culinair genieten krijgt in Dolomiti Superski een andere betekenis. Lokale specialiteiten verschillen ontzettend van elkaar en in plaats van schnapps, nuttig je hier eerder een goed glas wijn. Toch vind je er ook de traditionele Oostenrijkse recepten, maar dan met een Italiaans tintje.

© Dolomiti Superski/P. Ripke

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in