De lawinegevarenschaal of lawineschaal is een schaalverdeling met vijf niveaus die aangeeft hoe hoog de kans is op lawines in onbeveiligd terrein in de bergen. Deze schaal is in alle Europese skigebieden hetzelfde. Op deze pagina lees je alles over wat de lawinegevarenschaal precies inhoudt en wat de verschillende niveaus betekenen.
Wat is de lawinegevarenschaal?
In 1993 hebben alle Europese lawinewaarschuwingsdiensten de lawinegevarenschaal opgericht. Deze schaal bestaat uit vijf verschillende niveaus en wordt ook wel de lawineschaal genoemd. De vijf niveaus geven aan hoe hoog het lawinegevaar op dat moment in de bergen is. Het gaat hier niet om de pistes, maar om het onbeveiligde terrein. De betekenis van de lawinegevarenschaal is in alle Europese landen hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je op wintersport bent in Italië, Oostenrijk of Frankrijk. De lawinegevarenschaal baseert het lawinegevaar op basis van de stabiliteit van het sneeuwdek en de kans op lawines.
Let op: er zijn vijf niveaus in de lawinegevarenschaal. Het betekent alleen niet dat wanneer je van 1 naar 2 gaat, de kans op lawines twee keer toeneemt. De kans op lawines is veel groter dan dat. Eerder drie tot vier keer zo hoog. Het lawinegevaar heeft per niveau verschillende kenmerken. Door invloed van het weer, bijvoorbeeld de zon of harde wind, kan het lawinegevaar in de loop van de dag veranderen. Houd daarom altijd de lokale berichten in de gaten en kijk tussendoor naar eventuele updates.
Waarschuwingslamp
In veel skigebieden vind je een groot pistebord, waarop alle geopende liften en pistes worden aangegeven. Soms zie je op dit op dit bord een oranje lamp branden. Dat heeft niks te maken met de liften, maar wel met de kans op lawines. De lamp geeft aan dat het lawinegevaar op dat moment hoog tot zeer hoog is. Oftewel, niveau 4 of 5.
Lawinegevarenschaal: uitleg lawinegevaar per schaal
De lawinegevarenschaal is opgedeeld in 5 verschillende niveaus: laag, matig, aanzienlijk, hoog en zeer hoog. Aan de hand van deze niveaus kun je zien hoe hoog de kans is op lawines die dag. Deze informatie is terug te vinden in het lawinebericht van een skigebied of regio. Aan de hand hiervan kun je besluiten of je wel of niet off-piste gaat skiën. Alle niveaus lichten we voor je uit.
Lawinegevaar schaal 1: Laag
Als lawinegevaar niveau 1 wordt aangegeven, dan betekent dit dat het sneeuwdek over het algemeen stevig en stabiel is. De lawinesituatie is gunstig en er vallen geen alarmerende omstandigheden te detecteren. Lawines kunnen slechts sporadisch afgaan, bij grote belasting van het sneeuwdek. Dit komt vooral voor op zeer steile hellingen.
Lawinegevaar schaal 2: kans op lawines is matig
Bij lawinegevaar niveau 2 is de kans op lawines matig. Over het algemeen is het sneeuwdek stevig opgebouwd. Alleen op sommige steile hellingen kan dit minder het geval zijn. Op hellingen die in het lawinebericht worden aangegeven, kunnen lawines worden getriggerd door belasting van het sneeuwdek. Grote lawines die spontaan afgaan, zijn niet te verwachten.
Lawinegevaar schaal 3: kans op lawines is aanzienlijk
Bij lawinegevaar niveau drie is de lawinesituatie kritisch. Lawines kunnen makkelijk worden geactiveerd, zeker op steile hellingen en in gebieden die in het lawinebericht worden aangegeven. De stabiliteit van het sneeuwdek is matig tot zwak. Er zijn zo nu en dan scheur- of bromgeluiden in de sneeuw te horen. De kans op middelgrote en grote spontane lawines is aanwezig.
Lawinegevaar schaal 4: kans op lawines is groot
Waneer lawinegevaar niveau 4 wordt afgegeven, is de lawinesituatie zeer kritiek. Op steile hellingen kunnen lawines gemakkelijk worden getriggerd. De kans op spontane lawines is groot. Het sneeuwdek is vooral erg zwak op steile hellingen. Bij geringe belasting op het sneeuwdek kunnen al lawines ontstaan. Op het pistebord brandt de oranje waarschuwingslamp. Off-piste skiën is niet aan te raden.
Lawinegevaar schaal 5: kans op lawines is zeer groot
Bij lawinegevaar niveau 5 is het aan te raden om je absoluut niet buiten de pistes te begeven. Het sneeuwdek is zwak samengesteld, waardoor grote lawines spontaan af kunnen gaan. Niet alleen op steile, maar ook op minder steile hellingen. De oranje waarschuwingslamp brandt op het pistebord.
Belangrijk
De lawinegevarenschaal is opgedeeld in 5 niveaus. Ook bij niveau 1 zijn lawines mogelijk. De niveaus helpen je mee om te voorspellen waar je off-piste kunt skiën. Verder is het ontzettend belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis en ervaring. Ga bij voorkeur nooit zonder een gids en het juiste materiaal op pad. Heb je geen ervaring? In de skigebieden vind je genoeg mogelijkheden om samen met een daarvoor opgeleide gids op pad te gaan. Hij of zij neemt je niet alleen mee over een veilige route, maar kan je ook alles vertellen over de soorten sneeuw en de mogelijke gevaren.
Vertaling lawinegevaar per wintersportland
De lawinegevarenschaal is in alle Europese landen hetzelfde. Nou is niet iedereen een taalwonder. Om die reden hebben we voor de begrippen lawinegevarenschaal en lawinegevaar ook de Duitse, Franse en Italiaanse vertaling voor je genoteerd. De vertaling is in de hierboven genoemde volgorde.
- Duitsland, Oostenrijk, Duitstalig Zwitserland en Duitstalig Italië: Lawinengefahrenstufen, Lawinengefahr
- Frankrijk en Franstalig Zwitserland: échelle de risque d’avalanche, risque d’avalanche
- Italië: rischio valanghe, scala del rischio valanghe
Handige websites over lawinegevaar
Niet alleen skigebieden houden je op de hoogte van het lawinegevaar in een bepaald gebied. Er zijn allerlei handige websites waarop je de waarschuwingen kunt bekijken. Deze websites bieden informatie over hoe hoog het lawinegevaar is en hoe het sneeuwdek op dat moment is. Ook vind je hier een gedetailleerd bericht over de situatie. Vaak geldt de voorspelling voor meerdere dagen.
- Tirol/Zuid-Tirol/Trentino: Lawinen.Report
- Oostenrijk algemeen: Lawinen.at
- Frankrijk: Meteofrance.com
- Zwitserland: Slf.ch
- Beieren: Lawinenwarndienst-bayern.de
- Italië: Aineva.it
Ga nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad
Iedereen die zich op wintersport buiten de gebaande paden begeeft, moet in het bezit zijn van een lawine-uitrusting. Het gaat hier niet alleen om mensen die off-piste skiën of snowboarden, maar ook om sneeuwschoenwandelaars en toerskiërs. Tot de lawine-uitrusting behoren de volgende onderdelen.