Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Hoe kies je de juiste ski-jas?

Gastblogger

Een ongevoerde of gevoerde jas, een softshell of hardshell? Het vinden van een goede wintersportjas kan een flinke zoektocht zijn. De keuze aan wintersportjassen is enorm. Om je zoektocht wat te vereenvoudigen hebben wij samen met Bever tips op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moet letten bij de aankoop van een ski-jas.

1. De jas moet comfortabel zijn

Tijdens het skiën of snowboarden wil je een comfortabel gevoel hebben. Een ski-jas moet niet te kort of te lang zijn, want een te korte jas zal niet optimaal beschermen tegen de kou, wind en sneeuw. Een jas die te lang is beperkt in je bewegingsvrijheid en om de juiste lengte van je jas te bepalen moet je letten op het model van je wintersportbroek. Je jas moet zo’n twintig centimeter over je broek heen vallen, maar mag wanneer je in de ski- of snowboardhouding gaat staan niet gaan knellen rond je lichaam. Je mouwen moeten lang genoeg zijn om over je handschoenen heen te kunnen trekken. Ga ook hiervoor in de skihouding staan en zorg ervoor dat de mouwen van de jas minimaal je polsen bedekken.

2. Sneeuwdicht

Tijdens de wintersport wil je natuurlijk niet dat er sneeuw langs je jas naar binnen kan komen. Denk hierbij aan een dag waarop het sneeuwt en hard waait, of een dag waarop je lekker naast de piste wilt gaan skiën. Een goede ski-jas beschikt over een speciale sneeuwvanger die je van binnenuit rond je middel kunt sluiten. Hierdoor kan sneeuw niet via de onderkant van de jas naar binnen dringen. Ook bij je mouwen wil je geen sneeuw naar binnen krijgen. Met een klittenbandsluiting kun je de mouwen van je jas goed laten aansluiten op je handschoenen en voorkomen dat sneeuw naar binnen kan komen.

3. Hoe waterdicht is jouw ski-jas? 

De kans dat het tijdens de wintersport gaat regenen is niet heel groot. Maar het is wel zo fijn als je de ski-jas ook tijdens de koude dagen in Nederland kunt gebruiken. We willen dat een ski-jas waterdicht is omdat de sneeuw die op je jas blijft liggen door je lichaamswarmte smelt. Dat smeltwater wil je niet op je lichaam krijgen. Let er dus op dat de ski-jas waterdicht is. De maten waarin een jas waterdicht is wordt aangeduid met een waterkolom. Zorg voor een minimale waterkolom van 5.000 millimeter. Jassen met deze aanduiding zijn compleet waterdicht tijdens een regenbui en bestand tegen veel vormen van druk. Ga je in de skilift met je rug tegen de besneeuwde leuning zitten dan wil je niet uitstappen met een natte rug.

4. Winddicht

De wind is de grooste boosdoener als het gaat om afkoelen. We willen de wind geen invloed laten hebben op ons lichaam en daarom is een goede winddichte jas essentieel. Er zijn verschillende soorten membranen die in kleding kunnen worden toegepast die een jas winddicht maken. Een van deze membranen is het bekende GORE-TEX membraan. Dit membraan laat wind niet doordringen maar voert transpiratiedamp wel af naar buiten. Gevoelig voor het doorlaten van wind zijn de ritsen. Een ski-jas die optimaal beschermt tegen de wind heeft ritsen die afgeschermd zijn met een rubberachtige laag.

5. Ademend

Tijdens het skiën of snowboarden ben je actief bezig. Het transpiratievocht dat je produceert wil je niet op je lichaam krijgen. Hierdoor koelt je lichaam heel snel af. Let er bij de aanschaf van een ski-jas op dat de jas een ademend vermogen heeft.

6. Het gewicht van de jas

Een goede ski-jas is niet te zwaar. Tijdens het wintersporten wil je niet gehinderd worden in je bewegingsvrijheid vanwege een lompe of zware jas. Ga tijdens het passen van een nieuwe jas een rondje door de winkel lopen en beweeg je armen en romp. Je voelt dan snel genoeg of de jas zwaar en onhandig aanvoelt.

7. Verschillende varianten

Bij het kopen van een goede ski-jas krijg je te maken met verschillende soorten ski-jassen.

Hardshell ski-jas

Een hardshell ski-jas is water- en winddicht en heeft een groot adement vermogen. Deze jassen zijn niet gevoerd en erg duurzaam. Een hardshell ski-jas is, wanneer deze enkel gedragen wordt, geschikt voor de warmere dagen. Voor een optimale isolatie wil je onder een hardshell een donsjas dragen. De combinatie tussen een hardshell buitenlaag en een donsjas isolerende laag beschermt ook bij lage temperaturen tegen de wind, kou en sneeuw.

Softshell jas

Een softshell jas is flexibeler dan een hardshell maar niet waterdicht. Een softshell kan wel winddicht zijn en is ideaal tijdens mooi weer.

Klassieke ski-jas

Een klassieke ski-jas is gevoerd en heeft een stevige buitenste laag. De jas is wind, kou en sneeuw bestendig. Een ski-jas die geschikt is voor de koude en milde dagen.

8. Features

Tijdens een dag op de piste heb je heel wat spullen bij je. Let er bij de koop van een ski-jas op dat er voldoende zakken aangebracht zijn. Is er bijvoorbeeld een vakje voor je skipas, skibril en muts? Niet noodzakelijk maar wel fijn is het als de jas is uitgerust met een speciaal poetsdoekje voor je skibril.

3-lagen systeem
Let er bij de koop van een ski-jas op dat je onder je ski-jas nog twee lagen kleding wilt dragen tijdens de wintersport. Je ski-jas vormt de water- en winddichte laag. Daaronder draag je een isolerende laag die bestaat uit een fleece of pully. Direct op je huid draag je een basislaag bestaande uit een thermo-shirt. Pas je ski-jas dus niet met een t-shirt er onder maar trek in ieder geval een dikke trui aan.

Voor de beste keus vraag je de verkoper om een passend advies afgestemd op de periode dat je op wintersport gaat, of je een skiër of snowboarder bent en je ski of snowboard stijl. Bezoek een van de Bever winkels voor goed advies. Bever heeft tijdens de wintermaanden zelfs speciale Wintersport Basecamps ingericht. Een complete winterse beleving! Lees hieronder wat dat precies inhoudt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in