Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het verschil tussen ‘gewone’ skisokken en skicompressiesokken

skisokken

Wintersportredacteur

Goede skisokken zijn een essentieel onderdeel van je wintersportuitrusting. In de winkels heb je tegenwoordig talloze mogelijkheden voor het kopen van skisokken, maar wat is nou de juiste keuze? Een lastige vraag, want je hebt tegenwoordig zoveel keuze. Vandaag vergelijken wij ‘gewone’ skisokken met skicompressiesokken. Zou het iets voor jou zijn?

Wat zijn skicompressiesokken?

Skicompressiekousen hebben in veel opzichten dezelfde functionaliteiten als steunkousen, maar met een beetje extra. Waar in het verleden nauwelijks gebruik werd gemaakt van deze sokken in de sport, is dit tegenwoordig wel anders. De sokken zitten een stuk strakker om je kuiten heen, waardoor het in eerste instantie erg wennen is, maar voor de spieren een hoop voordelen heeft. Bij de skicompressiesokken vind je net zoals bij de gewone skisokken ook extra bescherming op plekken waar dat nodig is.

Eenmaal gewend aan de compressiesokken merk je dat ze heerlijk zitten en comfortabeler skiën dan de ‘gewone’ skisok. Toch vindt niet iedereen sportcompressiekousen ideaal. Veel skiërs prefereren sokken die minder strak om de kuiten heen zitten. Een persoonlijke keuze dus!

Voordelen skicompressiesokken

  • Betere bloedafvoer en de afvoer van afvalstoffen in de benen
  • Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar de spieren toe
  • Kramp zal minder snel optreden
  • De spieren en pezen krijgen meer stabiliteit
  • De compressiekousen zorgen voor meer demping van de spieren bij klappen tijdens het skiën
  • De kans op een zweepslag is kleiner
  • Een blessure zal sneller herstellen

Even testen: X-Socks

Zelf hebben wij een week lang verschillende sokken van X-Socks mogen testen. Zij bieden een hoeveelheid aan producten die voldoen aan de hedendaagse technische eigenschappen. Zowel de sportcompressiekousen als de normale skisok zijn geprobeerd. De onderstaande twee sokken zijn onze aanraders van het merk: betaalbaar en comfortabel. Links de gewone skisok, de X-Socks Skiing Lite (€ 27,00) en rechts de skicompressiesok, de X-Socks Ski Energizer Lite (€ 34,00).

Ski Energizer Lite

Heb jij last van vermoeide voeten na een dag skiën? De Ski Energizer Lite staat erom bekend hier een einde aan te maken. De Smart Compression Zone zorgt voor goede ondersteuning van de voet waardoor de bloedcirculatie van de onderbenen beter is dan bij gewone skisokken. Hierdoor heb je een lager hartritme waardoor de energiereserves later aangesproken worden en je hierdoor dus een langer uithoudingsvermogen hebt. Een andere positieve eigenschap van deze sok is de vochtafvoer. Geen natte sokken meer via het Traverse AirFlow Channel Systeem. Een soort airconditioning systeem dat zorgt voor de perfecte afvoer van zweet. Hierdoor voorkom je onaangename geuren van de sokken! 

De Energizer Lite is onze persoonlijke favoriet vanwege de dikte van de sok. De sok is namelijk ultra dun, waardoor je super veel controle over je skischoenen hebt.

X-Socks Skiing Lite

Uiteraard is niet iedereen voorstander van sportcompressiekousen. Ook de gewone skisokken zijn heerlijk en bieden veel extra functies. Wil je lekkere warm sokken die zacht aanvoelen? Dan is de X-Socks Skiing Lite ideaal. Het voetenbed is voorzien van extra ondersteuning en is een stuk dikker in vergelijking met de sportcompressiekous. Ook hier is een ventilatiesysteem in verwerkt waar de voeten op de juiste temperatuur blijven. De X-Cross Bandage zorgt voor extra ondersteuning van het enkelgewricht, waardoor je extra stabiliteit hebt. Op de kwetsbare plekken van de voet zijn beschermingspads verwerkt, waardoor je geen blaren of schaafwondjes krijgt. Ook de Skiing Lite is niet de dikste sok en daar houden wij van.

Meer weten of kopen?

Wil je meer weten over de X-Socks, bekijk dan eens de website of vraag ernaar bij de dichtstbijzijnde X-Socks dealer. Dat we hier X-Socks hebben vergeleken betekent overigens niet dat er geen andere goede sokken zijn. Persoonlijke voorkeur blijft belangrijk. Test daarom vooral zelf. 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in