Nieuwsalert per mail ontvangen

Het bekende 3-lagen systeem

De grote vraag die bij elke wintersporter s’ochtends door het hoofd schiet is: Wat voor weer gaat het vandaag worden? Schijnt de zon, gaat het sneeuwen of is de temperatuur onder het vriespunt? Handig is dan ook om te weten welke kleding je kan aanschaffen om je te beschermen tegen alle weersomstandigheden! Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen deze weeromstandigheden. Je moet beginnen bij het aanschaffen van wintersportkleding wat lekker zit, wat waterdicht is en het belangrijkste: Wat je beschermt tegen de kou en wind. Vervolgens is het belangrijk dat je deze kleding op de juiste manier draagt. De bekendste manier van dragen is het 3-lagen systeem. Wat is het 3-lagen systeem en hoe werkt het?

 

Met dit systeem ben je beschermd tegen alle weeromstandigheden als het s’ochtend sneeuwt en s’middags de zon gaat schijnen, of juist andersom. Je kunt met dit systeem de kleding op elk moment van de dag aanpassen aan de weersomstandigheden.

Het woord zegt het al: Het systeem bestaat uit 3 lagen, de onderlaag, de tussenlaag en buitenlaag.

Bij de onderlaag kun je denken aan technisch ondergoed (thermo-ondergoed).  Dit zorgt ervoor dat het lichaamsvocht wordt afgevoerd. Het is belangrijk dat dit kledingstuk strak om het lichaam zit, als dit niet het geval is of het ondergoed is
van katoen, zal de onderlaag niet goed functioneren omdat het lichaamsvocht dan wordt vastgehouden.  Je zult het dan sneller koud krijgen.

De volgende laag is de tussenlaag, hierbij kan gedacht worden aan een fleece, windstopper of een dunne winddichte jas. De tussenlaag dient voor het vasthouden van warmte en het vocht afvoeren naar de buitenlaag.

De laatste laag die aangetrokken moet worden is de buitenlaag. Deze laag dient voor het beschermen tegen regen, sneeuw, wind en kou. Dit is een dunne of dikke jas die zowel ademend als winddicht is. De jas moet het vocht van de onderlaag en de tussenlaag afvoeren naar de buitenlucht.

Er moet natuurlijk ook nog rekening gehouden worden met aankleden van je gezicht, je handen en je voeten. Er is niet vervelender dan boven op de piste aan te komen en denken dat het mooi weer is, maar de gevoelstempratuur ver onder nul ligt. Dan zijn kwaliteits gezichtsbescherming, handschoenen en sokken van groot belang. Bij goed weer kan men deze spullen weer makkelijk opbergen.

Het is belangrijk om je gezicht te beschermen bij extreme kou met een gezichtsbeschermer. Dit biedt bescherming tegen kou en wind. En wanneer de zon toch gaan schijnen is dit makkelijk op te bergen in een van je jaszakken.

Het dragen van handschoenen of wanten voorkomt het warmteverlies bij je handen. Heb je snel last van koude vingers, kun je het best kiezen voor het dragen van wanten. En de echte koukleunen kunnen het beste thermohandenschoenen aanschaffen en deze onder je handschoenen dragen.

Om koude voeten te voorkomen is het belangrijk dat je sokken draagt die naadloos zijn, die niet te dik zijn, die bescherming bieden aan zowel de scheenbeen, bovenkant voet en de hiel. Daarnaast moeten de sokken uiteraard een warmte functie hebben. Door de bovengenoemde drie lagen te combineren in combinatie met gezichtsbeschermer, handbescherming en de juiste sokken is je lichaam in staat om in de sneeuw optimale prestaties te leveren.

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid de piste op stapt. In eerste instantie lijken drie lagen heel warm te zijn, maar door de technologieën van de kleding tegenwoordig hoef je je hier geen zorgen over te maken.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in