Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Heel dik pak sneeuw op komst komende twee dagen

Wintersportredacteur

Chaos in Nederland, want hier kan vanaf vannacht weer een suikerlaagje sneeuw vallen. De doorgewinterde wintersporter kijkt er niet van op of om, maar “verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de gladheid” volgens het KNMI. Waar kijkt de wintersporter dan wel van op? Van de hoeveelheid sneeuw die de komende twee dagen gaat vallen in het westen van de Alpen!

Voorspellingen steeds weer anders

De weersvoorspellingen houden ons al een paar dagen in hun greep. De uitdrukking ‘maart roert z’n staart’ zijn we zo onderhand wel zat, want de voorspellingen zeggen steeds weer wat anders. Zo zou het in de hele Alpen met bakken sneeuw – en water – uit de lucht komen, maar die verwachting is bijgesteld. In veel skigebieden in Tirol en Salzburg gaat nu de komende dagen bijvoorbeeld wel wat neerslag vallen, maar nog geen fractie van wat er enkele dagen terug op het programma stond. In Vorarlberg gaat het dan wel weer lekker sneeuwen, net zoals verder naar het westen.

En de grote bak met water die overal zou vallen? Dat lijkt nu wel weer mee te vallen, want de sneeuwgrens komt toch lager uit dan gedacht. Maar waar kunnen we de komende dagen dan wel veel sneeuw verwachten?

Heel veel sneeuw voor de westkant van de Alpen

Voornamelijk in Frankrijk en Zwitserland en in het westen van Oostenrijk komt er veel sneeuw aan. En wat is dan veel? Denk in Lech bijvoorbeeld aan 50 centimeter op de berg, maar een stuk verder naar het westen, in Tignes, meer dan 1 meter sneeuw in twee dagen. De sneeuwgrens zou eerder deze week heel hoog liggen, maar die lijkt overal wel wat te dalen. Dat houdt in dat je op de meeste plekken boven de 1400 meter wel sneeuw kunt verwachten en in sommige gebieden ook onder de 1000 meter al. Toch zal het in veel wintersportdorpen regenen en dan valt er ook echt veel regen. Wij duimen dus nog even dat de temperatuur snel daalt. Bekijk hieronder even het plaatje met verwachting voor de komende 3 dagen.

Na het weekend meer sneeuw

Ook na het weekend staat er weer sneeuw op het programma en dan kunnen eindelijk de skigebieden aan de zuidkant van de Alpen weer sneeuw krijgen. En dat is daar nodig, want in delen van Italië is het nu erg droog. In sommige gebieden is al weken geen neerslag meer gevallen. Dat blijft nog wel even afwachten. Voorlopig gaan we genieten van de beelden uit de skigebieden in Frankrijk en Zwitserland (en een beetje Oostenrijk)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in