Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Heb jij weleens sneeuwkettingen gebruikt?

Iedere wintersporter heeft ze wel in huis. Maar worden ze ook daadwerkelijk gebruikt? De meeste gaan ieder jaar mee, maar zitten nog helemaal nieuw in de doos. Ze liggen vaak als eerst in de auto en blijven daar meestal ook liggen.….We hebben het over de sneeuwkettingen.

In mijn hele wintersport carrière heb ik ze nog maar twee keer moeten gebruiken. Vaak heb je ze nodig op het moment dat je ze ook echt nodig hebt. Dan kan je niet zonder. Na een lange reis moet je ze in de kou, meestal terwijl het sneeuwt, als een soort MacGyver om je wielen zien te krijgen.

Een spannende tocht naar Tsjechië

De eerste keer was mijn vader die MacGyver. Ruim 20 jaar geleden waren we met het gezin onderweg naar Špindlerův Mlýn, een wintersportplaats in Tsjechië. Op dat moment was de infrastructuur in Tsjechië nog niet erg goed. Aan de voet van de berg viel de sneeuwval nog een beetje mee. Terwijl de meeste auto’s de smalle en aflopende weg van de berg ongeduldig opreden, besloot mijn vader met een vooruitziende blik de sneeuwkettingen op een rustige parkeerplek op zijn gemakje onder de wielen te monteren. Deze actie werd even later dubbel en dwars beloond. Hevige sneeuwval zorgde ervoor dat de ene na de andere auto de berm ingleed waarnaar de automobilisten in keiharde sneeuwval alsnog de sneeuwkettingen probeerden onder de wielen te krijgen, wat bijna onmogelijk was met een auto die half in de greppel naast de weg lag. Wij reden rustig en veilig naar boven.

Glijden met die auto’s!

Mijn tweede ervaring met sneeuwkettingen is twee jaar geleden. Dit keer moesten we ze zelf aan de wielen monteren. Onderweg naar het bekende Landal Park in Katschberg in Oostenrijk moesten we het laatste bergweggetje toch de sneeuwkettingen gebruiken. We zagen een aantal andere auto’s zonder sneeuwkettingen namelijk naar beneden glijden. Gelukkig heb ik een hele technische vrouw, want op het moment suprême moet ik zeggen dat het niet meevalt ;-).

chickies en binkies

Tips!

  • Controleer of de sneeuwkettingen passen bij de maat van de wielen.
  • Oefen in Nederland even met het monteren van je sneeuwkettingen. De ene sneeuwketting is gemakkelijker aan te leggen dan de ander. De sneeuwkettingen van Thule hierboven heb je bijvoorbeeld binnen no-time omgelegd, andere kettingen vergen wat meer tijd.
  • Bekijk even een aantal instructiefilmpjes op YouTube.
  • Neem goede stevige (werk)handschoenen mee die heel vies kunnen worden.
  • Neem een zaklamp mee!

Deel je sneeuwkettingen ervaring!

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met sneeuwkettingen. Het monteren van de sneeuwkettingen op het moment dat het ècht nodig is leidt vaak tot komische situaties. Laat het ons weten!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in