Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Handrem op slee moet ernstige rodelongelukken gaan voorkomen

Wintersportredacteur

Rodelen klinkt heel onschuldig en ongevaarlijk, maar is dat niet. Elk jaar weer gebeuren er duizenden ongelukken tijdens het rodelen. Een aantal zelfs met dodelijke afloop. Vaak omdat mensen niet op tijd kunnen remmen. De Oostenrijkse rodelmaker Paul Steiner heeft daarom een speciale handrem voor op de slee ontwikkeld. Hij hoopt hiermee in de toekomst ernstige rodelongelukken te voorkomen.

Veel ongelukken

Rodelen is een leuke activiteit voor jong en oud. Ook wij maken in de wintermaanden graag een paar afdalingen op de slee. Maar hoe onschuldig het allemaal ook lijkt, de realiteit is echt anders. Onderzoekers stellen zelfs dat rodelen gevaarlijker is dan skiën. Volgens de Oostenrijkse dienst voor verkeersveiligheid (KfV) raken er alleen al in Oostenrijk jaarlijks 2200 mensen gewond. Tijdens skiseizoen 2019/2020 kwamen er zelfs vijf personen om het leven. Om die reden is er al een wetsvoorstel ontwikkeld voor veiliger rodelen en heeft de Oostenrijkse rodelbond rodelgidsen opgeleid.

Handrem op slee

Ook rodelmaker Paul Steiner uit Tirol hoopt een steentje bij te dragen aan het verminderen van het aantal ernstige rodelongelukken. Hij is al jaren rodelfan en is ooit begonnen met het maken ervan toen hij zijn eigen slee niet erg bestuurbaar vond. Inmiddels heeft hij al zo’n 12 jaar ervaring met het vak. Om ernstige rodelongelukken in de toekomst te voorkomen, heeft Paul een speciaal handremsysteem voor rodelsleeën ontwikkeld. Je houdt het stuurtouw met één hand vast en met je andere hand trek je aan de handrem. Deze brengt de rodel zelfs op ijzige stukken tot stilstand.

Voordat het systeem echt op de markt komt, moet het wel nog geoptimaliseerd worden. Het metalen remsysteem maakt de slee vrij zwaar en dat is nou ook weer niet de bedoeling. Paul heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Bekijk hier een video van het systeem op ORF.at.

Tips om veilig te rodelen

Zonder enige ervaring gaan rodelen kan best wel gevaarlijk zijn. Sommige rodelbanen zijn namelijk vrij steil. Als je niet weet hoe je moet afremmen, kun je gemakkelijk uit de bocht vliegen. Luister daarom altijd naar de instructies van het verhuurbedrijf en oefen eerst een paar keer met sturen en remmen op een vlak stuk. Meer tips voor veilig rodelen kun je vinden in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in