Nieuwsalert per mail ontvangen

Gevolgen van een stilstaande skilift

De moderne skilift is niet meer weg te denken uit het wintersportbeeld. Tegenwoordig beschikt de skilift over moderne elektronische systemen die er voor zorgen dat het uitvallen van de lift zo veel mogelijk voorkomen wordt.. Ondanks deze ver ontwikkelde techniek kunnen liften niet alle externe omstandigheden overwinnen. Voor het skien is extreme wind niet zo’n groot probleem, maar voor de liften is dit een van de redenen om een lift stil te zetten. De inzittende komen bij grote windvlagen dermate in gevaar dat er geen personen meer naar boven worden vervoerd. Dit zorgt uiteraard voor grote irritaties onder de wintersporters, maar wat voor gevolgen heeft dit voor het skigebied?Uiteraard zijn de gevolgen voor het skigebied afhankelijk van ligging van de skilift. Zo heeft het uiteraard ernstigere gevolgen als de lift het startpunt is van een skigebied  of een belangrijke verbindingslift is als je dit vergelijkt met een normale stoeltjeslift. 

Skigebied:
Als er niet op de berg gekomen kan worden door een lift die niet draait wordt er al snel gekeken of er geld teruggevraagd kan worden. Ook skigebieden zijn slim en zorgen er uiteraard goed voor om dit risico in te perken. Zo heeft elk skigebied unieke algemene voorwaarden opgesteld die vaak te vinden zijn op de pistekaart van het gebied. Bij sommige gebieden krijg je het geld terug van de desbetreffende dag als alle liften gesloten zijn. Vaak zijn ze slim genoeg om een lift open te laten zodat de klant geen recht heeft op het bedrag. Bij andere skigebieden hebben wintersporters bij voorbaat geen recht op een bedrag.

Restaurants:
De restaurants ondervinden grote gevolgen als er een belangrijke skilift gesloten is en de wintersporters niet boven kunnen komen. Bij de bevoorrading van het eten en drinken is er rekening gehouden met een gemiddeld aantal personen per dag. Uiteraard komen er minder personen naar de restaurants om dat zij deze simpelweg niet kunnen bereiken. Hierdoor blijven restaurants met voorraad zitten die niet verkocht is.

Skischool:
Skischolen ondervinden ‘crisis’ uren bij een stilstaande lift, als de leerlingen niet bij het verzamelpunt kunnen komen. Bij extreme wind worden veel kinderen beneden gehouden, omdat het risico bestaat dat zij aan het eind van de dag naar beneden moeten skien terwijl zij dit niet kunnen. Veel lesnemers komen dan niet op tijd op de plaats van bestemming en bij slechte communicatie vallen de groepen uit elkaar. In veel gevallen worden de gemiste uren ingehaald, maar bij sommige skischolen valt dit onder de eigen risico regeling en kan er ‘gefloten’ worden naar je les/geld.

 

Drukke skiliften:
Het logische gevolg van de sluiting van een lift is dat andere liften het drukker krijgen. Hierdoor ontstaan lange wachtrijen en hopen alle wintersporters zich op een plek op.

Openbaar vervoer:
Bij de sluiting van een lift in het dal worden er direct aangepaste dienstregelingen ingesteld. De bussen zorgen er voor dat de gestrande wintersporters naar alternatieve skigebieden gebracht worden. Ondanks dat dit direct geregeld wordt blijft het een chaotische bedoening.

Laat je op tijd informeren over het weer dat komen gaat. Gaat het hard waaien zorg er dan voor dat je in een gebied gaat skien dat minder windgevoelig is.

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in