Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

GETEST: Wed’ze XLD 500 all-mountain ski van Decathlon

Wintersportredacteur

Zo af en toe is het leuk om naast je eigen ski’s ook eens andere ski’s uit te proberen. Dat doen we wel eens bij skitesten van de grote merken, maar deze keer mochten we een ski testen van het merk Wed’ze dat minder vaak aanwezig is bij dit soort testen. Dat is het huismerk van Decathlon en staat bekend om de skispullen voor een hele scherpe prijs. Ik mocht skiën op de Wed’ze XLD 500 all-mountain ski. Wat ik daarvan vond?

Als cameraman in een skigebied sta ik de hele winter in de sneeuw. Normaal gesproken sta ik op een raceski, dus de all-mountain ski van Wed’ze is een heel andere ski en dat is natuurlijk leuk testen!

Wed’ze XLD 500: algemene info

De Wed’ze XLD 500 is een all-mountain ski, die is ontworpen voor de ervaren skiër. De ski heeft een taillering van 122/78/111 in 174 cm en een radius van 17 meter. Volgens Wed’ze is de ski gemaakt voor zowel op de piste als daarbuiten, zoals het een all-mountain ski betaamt. Dankzij de Licht Woodcore Tec is de ski redelijk licht, maar zou hij toch stabiel moeten zijn. De ski heeft bindingen van het merk Look, model Xpress 10. De DIN is verstelbaar van 4 tot 10 en schoenen met een zoollengte van 261 mm tot 381 mm passen erin.

De ski is verkrijgbaar in 158 cm (alleen online), 166 cm en 174 cm. De verkoopprijs: € 249,99 inclusief binding.

Mijn ervaring

Lichte ski’s
Bij aanvang van de skidag merk je direct een fijn voordeel bij deze all-mountain ski’s van Decathlon. Waar jouw morgen eventueel wat zwaar begint vanwege de après-ski op de vorige avond helpt deze ski je op weg naar de eerste skilift. De latten zijn namelijk tamelijk licht waardoor de ski’s zeer prettig mee te dragen zijn. Maar door dat praktische voordeel ging ik wel direct twijfelen aan de prestaties van deze ski’s. Want hoe houden zulke lichte ski’s zich op de piste?

Wendbaar, maar stabiel
Dankzij het 50/50 ontwerp van Wed’ze zijn deze ski’s ontworpen voor ervaren skiërs die zowel van piste als off-piste skiën houden. De eerste ervaring leert dat de ski’s redelijk makkelijk draaien op een vlakke piste. Omdat ze zo licht aan de voeten zitten voelen ze zeer wendbaar aan. Hoe werkt dat als je wat steiler terrein opzoekt? Tijd voor wat serieuzer werk, de zwarte piste. Ook hier is de ski nog zeer wendbaar. Wat me opvalt is dat ze ook stabiel zijn als er meer kracht op komt te staan. Zowel bij korte als lange bochten houdt de ski zich goed. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze niet gemaakt zijn voor hoge snelheid op de piste.

Om een all-mountain ski echt te testen wilde ik ook een beetje poeder proeven. Zo gezegd zo gedaan. En daarbij moet gezegd worden dat ze daar goed tot hun recht komen. De tamelijk brede ski is perfect voor de skiër die af en toe een run in de verse sneeuw wil meepakken. Ook buiten de piste zijn de ski’s wendbaar en het drijfvermogen is prima voor een all-mountain ski. Natuurlijk is het geen echte poederski, maar het is een ski die zowel op de piste als naast de piste z’n mannetje staat.

Voor wie wel?
Wat mij betreft is de Wed’ze XLD de ideale ski voor de gevorderde tot vergevorderde wintersporter die allround ski zoekt en houdt van een beetje spelen. Op de piste en ook net daarnaast heb je heel veel plezier van deze ski, zeker ook als je de prijs in je achterhoofd houdt. Voor de beginnende skiër is de ski net wat te stijf en voor de expert wat te slap. Voor de gemiddelde Nederlandse wintersporter kan ik deze ski aanbevelen.

Voor wie niet?
Voor skiërs die het liefst hoge snelheden behalen op de piste zou ik andere ski’s adviseren. Hiervoor mist de ski simpelweg een beetje power. Deze all-mountain ski’s zijn daarvoor niet stijf genoeg en gaan op hoge snelheid klapperen. Maar goed, daarvoor moet je dan ook op een raceski staan.

Waar verkrijgbaar?

De Wed’ze XLD 500 is verkrijgbaar in de Decathlon winkels of online via de Decathlon website. Op dit moment is de ski echter online uitverkocht. Wel zijn er winkels die nog een kleine voorraad hebben. Daarvoor zou je even kunnen bellen. Of misschien zit er een andere ski voor je bij?

Bekijk aanbod Wed’ze ski’s

Ook getest

Vorig winterseizoen hebben we een andere ski van Wed’ze getest. Dat waren de Wed’ze Boost 700, een pisteski die mijn collega Mike deed verbazen.

GETEST: Ski’s van Decathlon – Wed’ze Boost 700

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in