Frankrijk en Italië werden afgelopen weekend geteisterd door storm Alex, in Oostenrijk woedde er op zaterdag een föhnstorm. Ook die heeft her en der schade aangericht, onder andere in Kitzbühel. Daar heeft de wind het dekzijl van het sneeuwdepot afgeblazen.
Sneeuwdepot
Al een aantal jaar opent Kitzbühel de eerste piste in oktober. Terwijl het buiten misschien nog wel 18 °C is, kun je hier al skiën. Op die manier garandeert het gebied een skiseizoen van maar liefst 200 dagen en dat zonder de aanwezigheid van een gletsjer of pistes met een hele hoge ligging. Dankzij ‘snowfarming’ maken zij het mogelijk om sneeuw van het voorgaande seizoen te conserveren. Door de sneeuw af te dekken met speciale doeken, smelt het ’s zomers minimaal en kun je deze sneeuw dus tijdens het volgende seizoen opnieuw gebruiken.
Geen enorme schade
De föhnstorm van afgelopen zaterdag is onder het dekzijl en de isolatiepanelen van het sneeuwdepot in Kitzbühel gekomen. De harde wind trok vervolgens het speciale isolerende folie van de sneeuw. Anton Bodner, directeur van de Bergbahnen, vertelt aan TT.com dat dit de natuur is en dat niemand hier iets aan kan doen. Gelukkig is de schade minder erg dan werd gevreesd. Hoe groot de schade is, is alleen nog niet bekend. Eén voordeel: de straling van de zon is rond deze tijd van het jaar veel minder sterk. Hij verwacht daarom ook niet meer dan een verlies van 5% aan sneeuw. Het voorval heeft geen invloed op de kwaliteit van de sneeuw.
Lees ook: Seizoensstart Kitzsteinhorn verschoven door harde wind
Piste alleen open met natuursneeuw
Al jaren is er veel kritiek over de vroege seizoensstart van Kitzbühel. Dit jaar is daarom besloten dat de piste pas opengaat als moeder natuur dit toelaat. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.