Nieuwsalert per mail ontvangen

Europees weermodel geeft sneeuwrijk weekend aan in de Alpen

Afgelopen week kwamen de meteorologen al met het geweldige nieuws dat er sneeuw in aantocht was. De Amerikaanse en Europese weermodellen waren flink met elkaar in strijd over de hoeveelheid sneeuw en of het überhaupt zou gaan sneeuwen, maar zoals het er nu uit ziet gaat het Europese model winnen. Het weekend wordt sneeuwrijk in de Alpen en daarna kan het winters blijven. Goed nieuws, want over precies een maand gaan veel skigebieden de skiliften openen. Tot woensdag kan er op sommige plekken zelfs circa 70 cm sneeuw gaan vallen!

De voorspellingen die gegeven waren zijn uitgekomen. Het koufront zou vanuit Duitsland de Zuidalpen bereiken en voor de eerste sneeuwrijke beelden gaan zorgen. Uiteraard nog geen grote hoeveelheden, maar daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Door de zachte lucht ligt de sneeuwgrens op circa 2.000 meter wat nog niet ideaal is voor de laaggelegen skigebieden. Vanaf vrijdagmiddag/avond gaat het vanuit het zuidwesten van de Alpen regenen wat uiteraard boven de 2.000 meter grens voor sneeuw gaat zorgen. Vanaf zaterdag gaat het dan toch kouder worden vanwege de draaiende wind. In het noorden van Europa sneeuwde het al de afgelopen dagen en deze koude lucht gaat vanaf zaterdagavond ook de Alpen bereiken. Sneeuw in aantocht dus!

OPGELET: WINTERBANDEN VERPLICHT IN OOSTENRIJK VANAF 1 NOVEMBER

Oostenrijk gaat hier zeker weten van profiteren. De Noordkant gaat onder een dikke laag sneeuw bedolven worden en ook de dalen gaan wit kleuren. De sneeuwgrens daalt naar verwachting richting de 600 – 1000 meter. Zoals het er nu uit ziet gaat op veel plekken in Oostenrijk sneeuwen. Zoals je op het onderstaande weerkaartje van Bergfex.at kunt zien, op sommige plekken zelfs meer dan 70 cm tot woensdag. De Zuidkant moet nog even geduldig wachten, want daar is het niet zo koud als aan de Noordkant. Na zondag wordt het weer wat milder in Oostenrijk en gaat de sneeuw weer verdwijnen. 

sneeuw

Na een mildere periode vlak na het weekend kunnen we ons volgens het Europese model vanaf woensdag weer opmaken voor sneeuwval. Hier kunnen nog geen exacte voorspellingen voor gedaan worden, maar de kans dat de temperatuur weer gaat dalen is groot. We houden het via de bekende meteorologen in ons land in de gaten en houden jullie op de hoogte. Voor nu gaan we uitkijken naar het weekend, want dan gaan we weer winterse plaatjes spotten in de Alpen!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in