Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Eigen windmolenpark gaat skigebied van Laax van stroom voorzien

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Op de gletsjer van Vorab is de bouw van een windmolenpark. Met de stroom die in het park opgewekt wordt, kunnen alle skiliften in het ‘Weissen Arena’ skigebied voorzien worden van stroom. Wat de windmolens precies gaan kosten is nog niet helemaal duidelijk, maar met 25 miljoen Zwitserse frank kan zeker rekening gehouden worden. De bouw van het park start niet eerder dan 2017, omdat de plannen nog ontwikkeld worden. 

Zoals het er nu naar uitziet, staan er over een paar jaar zes windmolens in het skigebied van 125 meter hoog. Hiermee wordt ongeveer 18 gigawattuur aan energie geproduceerd, wat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van circa 5000 huishoudens. Tweederde van deze productie wordt gereserveerd voor de skiliften en bijbehorende gebouwen. Wat overblijft wordt het net in gepompt.

De verantwoordelijken van de liftmaatschappijen staan erop milieubewust te handelen. Behalve dat er groene stroom wordt opgewekt met de windmolens, willen zij ook dat de molens zelf ecologisch verantwoord zijn vervaardigd. De windturbines zullen daarom niet op de gebruikelijke staalconstructie gemonteerd worden, maar op masten van hout.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in