Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Eerste gondeltaxi ter wereld: FlemXpress in aanbouw in Flims Laax Falera

Wintersportredacteur

Het is al een tijdje bekend dat er in Flims Laax Falera een bijzondere nieuwe skilift komt. In september 2021 zijn de eerste plannen bekendgemaakt en inmiddels krijgt het project FlemXpress echt vorm. Tijd om ons meer te verdiepen in deze wereldprimeur in de ski-wereld. De nieuwe lift is namelijk de eerste gondeltaxi ter wereld. Wat dit inhoudt en hoe het ervoor staat met de bouw van de nieuwe Flem-Xpress in Flims Laax Falera? Lees snel verder!

Bijzondere nieuwe lift: FlemXpress

De gloednieuwe FlemXpress wordt een ‘ropetaxi’, oftewel een taxi in de vorm van een skilift. Dit is ’s werelds eerste kabelbaan in de vorm van een touwtaxisysteem. Met meerdere stations om in- en uit te stappen kan het gondelsysteem zich aanpassen op de wensen van de passagiers. De gondels rijden volledig automatisch en alleen wanneer iemand op de knop drukt voor de gewenste bestemming.

De individuele gondels hebben 10 zitplaatsen en rijden tussen zes verschillende stations: Flims, Foppa, Startgels, Segnes, Nagens Sura en Ils Cugns/Cassons. Als je kiest voor een van deze bestemmingen rijdt de lift daar zonder tussenstop naartoe. De gondels wekken voor het ritje zelf energie op. De kinetische energie wordt omgezet in elektrische energie tijdens het in- en uitrijden in de stations. In totaal komen er op de route 120 gondels.

Details over de nieuwe lift

In de zomer is de FlemXpress in de toekomst ook te gebruiken door wandelaars en fietsers. In de winter zijn er in de cabines houders voor de ski’s/snowboards van de wintersporters. In de avond kan de buitenverlichting aangezet worden, op de planning staat in de toekomst namelijk ook nachtelijk gebruik van de lift in het skigebied. Bij deze skilift is er echt aan alles gedacht! Zo is de lift bijvoorbeeld ook gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagens.

Zo staat de bouw ervoor

De bouwwerkzaamheden zijn in maart 2023 van start gegaan in het grote Zwitserse skigebied. Het fundament van de oude liftgebouwen blijft bestaan, hierop worden de nieuwe stations gebouwd. Zoals je op de webcams kunt zien is er al flinke vooruitgang geboekt. Dit laten de webcams bij de FlemXpress zien:

Meer weten over deze nieuwe lift in Flims Laax Falera? Op de officiële website staat alles in detail uitgelegd

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in