Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Een lawine-airbag mee als handbagage in vliegtuig?

Wintersportredacteur

Door de populariteit voor vliegtuigreizen richting de wintersportgebieden is het aantal korte vakanties richting de Alpen enorm toegenomen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zetten extra vluchten in om deze stroom aan toeristen richting de witte bergen te vliegen. Naast deze manier van reizen is ook het off-piste skiën afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. En daarmee is ook de lawine-airbag gemeengoed geworden onder freeriders. Maar mag je de lawinerugtassen meenemen als handbagage tijdens je vlucht? 

Veel vragen over meenemen lawinerugzak in vliegtuig

Op het internet zien wij veel vragen over dit onderwerp langskomen. Elke vliegtuigmaatschappij heeft tenslotte eigen richtlijnen voor het meenemen van bagage. Twee populaire vliegtuigmaatschappijen die vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Groningen vertrekken zijn Transavia en KLM. Hoe gaan zij om met lawine-rugzakken?

Tip: Bekijk airbag rugzakken bij DAKA

Transavia

Voor een groot deel van de wintersporters blijft Transavia toch wel de luchtvaartmaatschappij richting de Alpen. Vrijwel elke vliegveld in de Alpen wordt door de wit groen gekleurde vliegtuigen bereikt tegen een zeer redelijke prijs/kwaliteit verhouding. Bij deze luchtvaartmaatschappij mag je de lawine airbag meenemen in je ruimbagage, maar gelden er bepaalde voorwaarden. Op het moment van schrijven staat op de website: “Je mag ook een lawine airbag meenemen. Deze moet wel voorzien zijn van een pyrotechnisch trekkermechanisme (met minder dan 200 gram netto divisie 1.4 S en minder dan 250 ml samengeperst gas uit divisie 2.2). De rugzak moet zo verpakt zijn dat deze niet uit zichzelf geactiveerd kan worden. De airbags in de rugzak moeten voorzien zijn van overdruk ventielen.” Op de website van Transavia lees je meer over de voorwaarden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de klantenservice.

KLM

Bij KLM zijn er andere richtlijnen voor de lawinerugtas. Je mag daar een lawinerugzak meenemen in plaats van een stuk hand- of ruimbagage, of deze in je koffer verpakken. Je moet daar wel een reservering voor maken. Lawinerugzakken met een explosief ontstekingsmechanisme zijn echter nooit toegestaan als bagage. Meer informatie over de voorwaarden van KLM vind je hier.

Bekijk de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij

De moraal van het verhaal: bekijk eerst goed wat de richtlijnen zijn bij je luchtvaartmaatschappij voor het vervoeren van een lawine airbag. Op die manier kom je niet voor onverwachte problemen te staan en kan je met een gerust hart het vliegtuig instappen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in