© Skiinformatie.nl

Doorskiën na een ongeluk: zo kun je gestraft worden

Ben jij op de hoogte van de straffen die je kunt krijgen als je weg skiet na een ongeluk op de piste? De laatste tijd zijn er, zoals eigenlijk ieder skiseizoen, meerdere berichten in de media over wintersporters die geen hulp verlenen op de piste of vluchten na een ski-ongeluk. Hier kun je echter harde straffen voor krijgen. Dit zijn de officiële gevolgen en regels!

Weg skiën na een ski-ongeluk

De meest voorkomende gevallen zijn ski-ongelukken waarbij daders en/of betrokkenen hun weg vervolgen zonder persoonlijke data achter te laten of hulp te verlenen. In beide gevallen kun je te maken krijgen met het strafrecht in Oostenrijk. Aldus het Österreichisches Kuratorium für Alpine Sicherheit is de straf volgens het Wetboek van Strafrecht, artikel 95, dat iemand een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden kan oplopen wegens het niet verlenen van hulp. Bij overlijden is de straf zelfs tot één jaar in de gevangenis. Bij de ÖAMTC heeft een juridisch adviseur afgelopen februari uitgezocht hoe en wat, volgens hem zijn de straffen nog extremer. Juridisch adviseur Nikolaus Authried legt uit: “Een wintersporter kan strafrechtelijk vervolgd worden als deze een andere wintersporter gewond achterlaat op de piste.” Daarbij heeft hij het over een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een boete van maximaal € 720,- per dag. De straf hangt af van de ernst van het ongeluk en de gevolgen. Ook als je geen hulp verleent kun je een geldboete oplopen. Dit heeft te maken met het niet volgen van de FIS-regels op de piste.

Wat kun je het beste doen?

Bij een ongeluk kun je het beste meteen de plek van het ongeluk kenmerken. Dit doe je door ski’s of stokken gekruist boven de plaats van het ongeluk te zetten. Zo weet iedereen dat je hier moet opletten. Maak ook als het kan foto’s van de situatie. Zo is er precies duidelijk hoe het zicht was op het moment van het ongeluk en wat de indeling was van de piste. Ook wordt de tijd officieel vastgelegd. Als je getuige bent, ben je verplicht om je te kunnen legitimeren bij de hulpdiensten. Zorg er dus altijd voor dat je een geldig identiteitsbewijs bij de hand hebt. Of je nu schuldig bent of niet, het verlenen van hulp is verplicht op de piste. “Wie zichzelf niet kan helpen, moet in ieder geval hulp organiseren”, benadrukt de ÖAMTC jurist.

Gebruik het ezelsbruggetje SETUP bij een ongeluk

Schuld bij een ongeluk op de piste

De regels van de FIS worden gebruikt om uit te maken wie er fout is bij een ongeluk. Heb je je niet aan een van de 10 regels gehouden, dan heb je kans om algemeen aansprakelijk gesteld te worden voor de schade bij het ongeluk. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld de kosten voor hulpverlening en/of behandelingen. In de meeste gevallen kun je dan gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering, welke de schade dekt. Ga voordat je op vakantie gaat wel even na hoe het zit met jouw verzekering. Gevaar zit in een klein hoekje, dus het is altijd handig als je kunt terugvallen op de verzekering.

FIS-regels op de piste

Algemeen gelden er op de piste 10 FIS-regels. Dit zijn regels die alle skiërs en snowboarders in acht moeten nemen op de piste. Deze regels zorgen simpelweg voor veiligheid op de piste. Ken jij alle FIS-pisteregels?

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?