Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Dit moet je verplicht bij je hebben als je met de auto op wintersport gaat

Wintersportredacteur

Over precies een maand staat de krokusvakantie voor de deur en zullen vele wintersporters weer richting de Alpen reizen. Als je met de auto gaat, ben je vanwege de winterse omstandigheden verplicht om bepaalde dingen bij je hebben. Denk hierbij aan sneeuwkettingen, gevarendriehoek en de bekende veiligheidshesjes. Niet alle landen hebben dezelfde verplichtingen en daarom heeft Pricewise voor je op een rijtje gezet wat in welk land verplicht is.

Pricewise heeft onderstaande infographic opgesteld waarin precies te zien is wat je verplicht bij je moet hebben in welk land. Natuurlijk is het het best als je alles bij je hebt in elk land, een beetje extra veiligheid kan immers nooit kwaad.

Winterbanden

In veel Europese landen ben je verplicht om met winterbanden te rijden. Niet zo gek natuurlijk als je hoog in de bergen over de besneeuwde wegen rijdt. Winterbanden zorgen er namelijk voor dat je meer grip hebt en minder snel wegglijdt met je auto. Degene die geen winterbanden hebben, kunnen dan ook een flinke boete krijgen. Daarbij komt nog dat je in de landen waar deze verplichting geldt, aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade als je zonder winterbanden rijdt. Je autoverzekering dekt dan geen kosten, dus de rekening kan hoog oplopen dan! Aangezien we in Nederland maar weinig te maken hebben met echte winterse omstandigheden, zijn winterbanden bij ons niet verplicht.

Sneeuwkettingen

In sommige omstandigheden zijn alleen winterbanden niet genoeg. Voor deze situaties hebben ze sneeuwkettingen uitgevonden. Deze zorgen voor nog meer grip op de besneeuwde weg. In veel wintersportgebieden is het op sommige wegen zelfs verplicht om met kettingen te rijden als er sneeuw ligt. Wanneer dit het geval is, wordt dit aan het begin van die weg aangegeven met een rond bord met een sneeuwketting erop. Daarom is het in alle wintersportlanden ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Gevarendriehoek

Zoals de infographic al aangeeft, moet je in veel landen verplicht een gevarendriehoek bij je hebben. Best logisch, want met een gevarendriehoek waarschuw je je medeweggebruikers dat jij stil langs de weg staat. Dus mocht je door pech of een andere reden stil langs de weg komen te staan, zet dan altijd een gevarendriehoek neer. Zo weten de andere weggebruikers ook dat je stil staat.

Veiligheidshesjes

In veel landen zijn ook de reflecterende veiligheidshesjes verplicht. Het is van belang dat deze hesjes makkelijk te bereiken zijn en dat je niet eerst je halve auto moet leeghalen om erbij te kunnen. In geval van pech of een ongeluk, ben je namelijk verplicht om een hesje te dragen. Zo ben je goed zichtbaar als je langs de kant van de weg staat en zien de andere weggebruikers je eerder.

Verbanddoos

Het is altijd handig om een verbanddoos bij je te hebben op vakantie, maar in sommige landen is het zelfs verplicht. Net als voor de veiligheidshesjes geldt ook voor de verbanddoos dat je hem makkelijk moet kunnen bereiken. Je moet namelijk kunnen laten zien dat je hem echt bij je hebt en dan is het niet handig als je eerst al je bagage uit de auto moet halen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je hem echt nodig hebt, dan is het al helemaal belangrijk dat je er snel bij kunt.

Alcoholtest

Laten we even één ding duidelijk maken: met alcohol op autorijden is nooit een goed idee. Helaas gebeurt het toch regelmatig dat mensen na het après-skiën nog in de auto stappen. Als ze dan aangehouden worden door de politie en moeten blazen, kunnen ze een flinke bekeuring krijgen. In veel landen heeft de politie de alcoholtest bij zich, maar in Frankrijk ben je verplicht deze zelf bij je te hebben. Tot 2013 kreeg je zelfs al een boete als je geen ongebruikte alcoholtest bij je had. Die boete krijg je inmiddels niet meer, maar officieel is het wel nog steeds verplicht.

Vignet

In Frankrijk moet je op sommige snelwegen tol betalen, in Oostenrijk en Zwitserland hebben ze hier een andere oplossing voor. Hier ben je namelijk verplicht om een vignet te hebben als je op de snelweg rijdt. Deze sticker kun je aan de grens of van tevoren in Nederland kopen en plak je op de voorruit van je auto. Tegenwoordig kun je ook een digitaal vignet kopen, dan hoef je geen sticker op je ruit te plakken.

Brandblusser

Ga je op wintersport naar Frankrijk of Zwitserland? Dan is de kans groot dat je door België rijdt. In dat geval moet je even opletten, want in België raden ze namelijk aan om een brandblusser bij je te hebben. De brandblusser is voor auto’s met een Belgisch kenteken verplicht, voor Nederlandse auto’s geldt die plicht in principe niet. Je kunt jezelf echter een discussie met de politie besparen door er gewoon eentje bij je te hebben.

Verzekeringen

Behalve de nodige materialen, is het ook van belang dat je de juiste verzekering hebt als je op wintersport gaat. Met een reisverzekering met wintersportdekking kun je je verzekeren tegen onverwachte vroegtijdige terugkeer, eventuele ziekenhuisopname in het buitenland, ongevallen en verlies, beschadiging of diefstal van materialen. Daarnaast dekt je zorgverzekering ook bepaalde zorg tijdens je wintersport. De pechhulp in het buitenland kun je verzekeren via een reisverzekering of een autoverzekering.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in