Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

6 dingen die je tijdens het rijden in de sneeuw beter niet kunt doen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Rijden in de sneeuw is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Dit komt waarschijnlijk omdat we dit in Nederland niet echt gewend zijn. Het sneeuwt hier maar weinig en daardoor zijn we hier niet geoefend in. Het is dus altijd goed nadenken als je in de auto zit en het sneeuwt. Deze tips kunnen je er misschien bij helpen. Dit is wat je vooral beter niet kunt doen!

1. Hard remmen of veel gas geven

Absoluut bovenaan het lijstje met no-go’s tijdens het rijden in de sneeuw zijn snelle of abrupte acties. Tijdens het rijden in de sneeuw moet je alles juist bedachtzaam en rustig aan doen. Dit is ook goed mogelijk, want waarschijnlijk rijd je niet met een hoge snelheid over de wegen, maar je bent heel rustig onderweg. Je hebt dus goed de tijd om kalm te remmen en rustig gas te geven. De mensen om je heen zullen het ook goed begrijpen dat je iets rustiger aandoet, zij zitten in dezelfde situatie.

2. De motor ‘warm laten draaien’

Een bekende eerste stap tijden het ontdooien van de autoramen is om de motor aan te zetten. Maar, dit is niet alleen om ecologische redenen onnodig, ook om technische redenen. Als je een ijskoude motor stationair laat draaien, is dit niet goed voor de motor. Daarnaast wordt de motor pas warm als je aan het rijden bent. Een koude motor verbruikt daarnaast ook nog extra benzine, niet erg bevordelijk voor de portemonnee. Ook om milieuvriendelijke redenen vragen we je dit niet te doen. In Nederland geldt hier geen officieel verbod voor, maar in Oostenrijk wel.

Gebruik ook geen gekke trucs, zoals warm water om de voorruit van de auto te ontdooien. Door de hoge temperatuurverschillen kunnen er nieuwe barstjes in de ruit komen, of kunnen al bestaande sterretjes scheuren. Het handigste is het om gewoon een ijskrabber te gebruiken met eventueel ontdooispray.

Lees ook: Tips voor rijden bij gladheid

3. Mistachterlichten bij rijden in de sneeuw

Let op met het aanzetten van de mistachterlichten in de auto. Dit verblindt de autorijders achter je enorm als het donker is. Pas bij een zicht van minder dan 50 meter kun je je mistlampen achter gebruiken, volgens de officiële regels. Overweeg dus goed of deze lampen wel nodig zijn!

4. Vertrouwen op de rijondersteuning

Denk eraan als je een moderne auto hebt, dat de extra hulpen vaak niet werken als het extreem koud is of sneeuwt. Zo kan een automatische parkeerhulp, cruise control, achteruitrijcamera of de rijstrookassistentie bijvoorbeeld niet meer werken door sneeuw of viezigheid op de sensoren. Vaak zijn wegen erg vuil als het sneeuwt, door het dooien van de koude sneeuw onder de warme auto’s. Vertrouw dus niet zomaar op de rijondersteuning, het beste is om zelf heel alert te zijn.

5. Rijden met zomerbanden

Heb je zomerbanden onder de auto? Ga dan vooral niet de weg op als het sneeuwt of vriest. Winterbanden hebben in vergelijking met zomerbanden veel meer grip en hierdoor een kortere remweg. Winterbanden zijn in wintersportlanden zoals Oostenrijk en Frankrijk zelfs verplicht met bepaalde weersomstandigheden. Zomerbanden presteren nu eenmaal slechter bij temperaturen onder de 0 graden. Winterbanden daarentegen zijn hier juist voor gemaakt en komen dan heel goed van pas.

› Winterbandentest 2022: deze winterbanden worden aangeraden

6. Nerveus zijn tijdens het rijden in de sneeuw

Net als tijdens het skiën, kan bang zijn fataal zijn tijdens het rijden in de sneeuw. Als je niet zeker bent en gaat twijfelen tijdens het rijden in de sneeuw kunnen er veel dingen fout gaan. Natuurlijk weten wij ook wel dat het erg lastig is om deze zenuwen uit te zetten, maar je kunt een paar dingen doen om je zekerder te voelen in de auto met sneeuw. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de eerste meters op de weg eens oefenen als je erg onzeker bent. Doe met sneeuw bijvoorbeeld een remtest. Zo weet je precies wat je auto op dat moment aankan en wat niet. Hoelang heb je nodig om volledig stil te staan in een noodsituatie in de sneeuw? Dat is erg handig om te weten! Je kunt ook vooraf een slipcursus doen om je vertrouwen te verhogen in de auto. Zo weet je in een slipsituatie precies wat je kunt doen!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in