Nieuwsalert per mail ontvangen

De gevaren van UV-stralen voor de ogen!

Het dragen van een zonnebril wordt vanaf minuut een door iedereen aangeraden. Door de jaren heen zijn er steeds meer mensen in Nederland blind of slechtziend geworden, door nalatig te zijn in het dragen van een skibril tijdens de wintersport. Het beschermen van de ogen en het op tijd herkennen van oogziektes zijn hierbij van essentieel belang. Om die reden is het Oogfonds momenteel een grootschalige campagne gestart waarbij het beschermen van de ogen centraal staat.

De meeste mensen zien de gevaren van het niet dragen van een skibril te laat in. De schadelijke UV-straling zorgt er voor dat je schade oploopt die nooit meer te herstellen is. Door het weerkaatsen van de witte sneeuw, wordt de UV-straling met circa 10 keer versterkt, waardoor er grote gevaren op de loer liggen.

De meeste campagnes van de wintersport zijn gericht op bescherming van de huid. Je ziet mensen dan ook massaal de huid insmeren op de piste, maar vergeten hierbij dat diezelfde UV-straling ook schadelijk is voor de ogen. De aanschaf van een goede skibril met juiste UV-protectie is dus belangrijker dan de meeste mensen denken. Ik verbaas mij er dan ook over als ik zie dat mensen zonder skibril de pistes afkomen.

Om mensen toch te helpen bij de aanschaf van een juiste zonnenbril, hierbij een overzicht van punten waar je op moet letten als je in de winkel staat:

  • Zorg er voor dat je een polariserende bril koopt. Deze bril zorgt er voor dat schitteringen van de zon op de sneeuw geneutraliseerd worden.
  • Zorg er voor dat de bril goed aansluit op je hoofd, zodat er geen UV-licht van boven, onder en van de zijkant je ogen kan bereiken
  • De bril moet UV 400 gecertificeerd zijn of voldoen aan de 100% UV-beschermingseis. Deze bescherming zorgt er voor dat de UV stralen platgelegd worden en de ogen niet zullen bereiken.
  • De glazen moeten voorzien zijn van onbreekbaar polycarbonaat glas, zodat er geen scherven in contact kunnen komen met de ogen tijdens een val.

Doe asjeblieft voorzichtig met skien en zorg dat je de ogen goed beschermt tegen de gevaarlijke UV-stralen. De ogen moeten tenslotte nog een heel leven mee!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in