Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Bouwstop in Zermatt/Cervinia: kunnen de World Cups doorgaan?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In het skigebied boven Zermatt en Cervinia is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de World Cup piste op de Theodulgletsjer. Midden november vinden in dit skigebied vier World Cup wedstrijden plaats, maar kunnen deze wel doorgaan? Na klachten van milieuverenigingen gaf de Walliser bouwcommissie opdracht voor een bouwstop. De organisatie van de wedstrijden is het echter helemaal niet eens met de beschuldigingen en verdedigt zichzelf.

Ophef in Zermatt/Cervinia

Begin deze week begon de onrust in de regio op de grens tussen Zwitserland en Italië. In november zijn er werkzaamheden op de Theodulgletsjer uitgevoerd, maar hiervoor was wellicht geen vergunning. Het gebied waar aan gewerkt is, valt volgens de milieuverenigingen, buiten de zogenaamde ‘skisportzone’ en hier mogen dus geen zware machines gebruikt worden. Drie weken lang is er gewerkt aan dit stuk van de World Cup pistes en nu blijkt dus dat dit misschien niet had gemogen. Om deze reden hebben de milieuorganisaties opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de bouwwerkzaamheden. De groep verenigingen bestaan uit onder andere: WWF, Pro Natura en Mountain Wilderness Switzerland.

Bouwstop op de gletsjer

Gisteren heeft de Walliser bouwcommissie een bouwstop opgelegd voor al het illegale werk dat uitgevoerd wordt in het besproken gebied. Op dit moment met de huidige informatie, is een gedeeltelijke stopzetting van de werkzaamheden nodig. Een volledige stopzetting wordt echter afgewezen.

Reactie van de organisatie

In een persbericht reageert de organisatie van de World Cup Matterhorn Cervino op dit besluit. Volgens hen zijn er valse aannames gedaan over verschillende feiten van de zaak. Zo is het bijvoorbeeld niet waar dat er werkzaamheden buiten de skisportzone zijn gedaan. Ook wordt beweerd dat er sprake is van technische sneeuwkanonnen aan de Zwitserse kant van de gletsjer, aldus de organisatie is dit ook niet waar. “Wij hebben niets te verbergen. Als de autoriteiten de situatie willen onderzoeken, zijn ze welkom dat te doen”, zegt Frans Julen, de voorzitter van de wedstrijden in de krant 20 Minuten.

Training zondag gaat door

De bouwstop heeft echter maar weinig effect op de voorbereidingen van de World Cup wedstrijden. De piste is klaar en het skiën kan volgens de organisatie gewoon doorgaan. Zondag komen er volgens de laatste informatie weer wedstrijdteams in actie op de gletsjer om te trainen. De officiële wedstrijden vinden, als alles door kan gaan, plaats op 11, 12, 18 en 19 november.

Alle FIS World Cup wedstrijden

Inspectie

Binnenkort zal er een inspectie plaatsvinden van de bouwcommissie die zal bepalen of er gewerkt is op de gletsjer binnen of buiten het geoorloofde gebied. Als de aantijgingen waar zijn, dan zijn de wedstrijden waarschijnlijk niet meer te redden. In het skigebied hopen ze dat de inspectie zo snel mogelijk komt, zodat er duidelijkheid komt. Zodra de feiten duidelijk zijn, worden alle nodige maatregelen genomen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in